ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας στο SEECP: Πρέπει να εργαστούμε για την αντιστροφή του brain drain

Ν. Δένδιας στο SEECP: Πρέπει να εργαστούμε για την αντιστροφή του brain drain

Σε τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών που μετέχουν στη Διαδικασία Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), πήρε μέρος ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, τονίζοντας πως συζητήθηκαν σειρά θεμάτων κοινού περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας σε ζητήματα ασφαλείας, αλλά και για την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής.

Συζητήθηκε, περαιτέρω, η ανάγκη ενίσχυσης της διασυνδεσιμότητας της περιοχής, καθώς και η από κοινού αντιμετώπιση των πολιτικών και οικονομικών συνεπειών της πανδημίας στην περιοχή, ιδιαίτερα σε τομείς όπου η περιοχή παρουσιάζει αδυναμίες, όπως η επισιτιστική ασφάλεια και η ασφάλεια τροφίμων.

Σχετικά με τις οικονομικές προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η πανδημία και στο πνεύμα όσων προέκυψαν από τη 2η Διάσκεψη του Φόρουμ «Θεσσαλονίκη 2020», ο κ. Δένδιας ανέφερε πως οι ΥΠΕΞ συζήτησαν σε βάθος τη δυνατότητα περιφερειακού συντονισμού σε θέματα επενδύσεων, ανταγωνιστικότητας και κινητικότητας, προκειμένου να επανέλθουν, το συντομότερο δυνατόν, τις οικονομίες σε αναπτυξιακή τροχιά.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι πρέπει να εργαστούμε από κοινού για την αντιστροφή του φαινομένου της φυγής ταλαντούχων νέων στο εξωτερικό (brain drain), καθώς το ζήτημα αυτό είναι άμεσα συναρτημένο με το οικονομικό και κοινωνικό μέλλον της περιοχής.

Τέλος, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει την Προεδρία της Διαδικασίας για την περίοδο από 1 Ιουλίου 2021- 30 Ιουνίου 2022.