Εξωδικαστικός συμβιβασμός Novartis με ΗΠΑ

Εξωδικαστικός συμβιβασμός Novartis με ΗΠΑ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) κατέληξε η Novartis, η οποία σε ό,τι αφορά την Ελλάδα παραδέχθηκε αθέμιτες πρακτικές σε επίπεδο επαγγελματιών υγείας χωρίς στο σχετικό κείμενο να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά σε εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι η Novartis AG συμφώνησε να πληρώσει πάνω από 112 εκατ. δολ. πρόστιμο προκειμένου να διευθετήσει τις κατηγορίες για παραβίαση λογιστικών βιβλίων και αρχείων, καθώς και των εσωτερικών λογιστικών ελέγχων. Σύμφωνα με το Reuters, η Novartis Ελλάς θα πληρώσει από την πλευρά της το ποσό των 225 εκατ. δολ.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ αναφέρεται ότι θυγατρικές ή σχετιζόμενες με τη Novartis εταιρείες, ή της πρώην θυγατρικής της Alcon Inc. ενεπλάκησαν σε πρακτικές αθέμιτων πληρωμών ή σε παροχές προνομίων προς δημοσίους και ιδιωτικούς παρόχους υγείας στη Ν. Κορέα, το Βιετνάμ και την Ελλάδα, σε αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ή τη χρήση προϊόντων της Novartis ή της Alcon. «Οι συγκεκριμένες πρακτικές έλαβαν χώρα μεταξύ 2012 και 2016 και ήσαν γνωστές μεταξύ υψηλόβαθμων μάνατζερ των θυγατρικών ή ελεγχόμενων εταιρειών», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Η Novartis Ελλάς παραδέχθηκε ότι είχε εφαρμόσει αθέμιτες πρακτικές στη χώρα μας με την πληρωμή ταξιδίων σε γιατρούς για παρακολούθηση συνεδρίων με σκοπό την καλύτερη διείσδυση των προϊόντων της στην ελληνική αγορά, αλλά και την πληρωμή επιδημιολογικών μελετών σε γιατρούς για τον ίδιο λόγο. Ειδικότερα για την Ελλάδα στο κείμενο του εξωδικαστικού συμβιβασμού αναφέρονται μεταξύ άλλων:

«Η δικαιοχρησία Ophtha της Νovartis Greece καταχράστηκε χορηγίες διεθνών συνεδρίων προκειμένου να εξαναγκάσει επαγγελματίες του τομέα υγείας να συνταγογραφούν το Lucentis, ένα φάρμακο που διαθέτει η Novartis Greece. Η Novartis Greece στόχευσε κατά κύριο λόγο τους Ελληνες επαγγελματίες υγείας, τους οποίους διόρισε ως “Κύριους Διαμορφωτές Γνώμης” (KOL) και κατέβαλε τις δαπάνες τους προκειμένου να συμμετέχουν σε συνέδρια με κόστος άνω των 5 χιλ. δολ. ανά ιατρό». Εσωτερικά μνημόνια που συνέταξαν μέλη της Ophtha της Novartis Greece αναφέρουν συζητήσεις για τη χρήση διεθνών συνεδρίων και περιγράφουν την ανάγκη ενίσχυσης της πίεσης στους επαγγελματίες υγείας ώστε να συνταγογραφούν Lucentis, τονίζοντάς τους ότι «η συμμετοχή τους σε συγκεκριμένα συνέδρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα ματαιωθεί εφόσον οι πωλήσεις δεν βελτιωθούν σημαντικά».

«Εσωτερικός έλεγχος ανέφερε τα ευρήματά του στην επιχειρηματική ασφάλεια της Novartis, που πραγματοποίησε τη δική της επιθεώρηση το 2012. Συνοπτικά η επιχειρηματική ασφάλεια διαπίστωσε την ύπαρξη ασθενούς επιστημονικής λογικής πίσω από κάποιες κλινικές έρευνες, γεγονός που υποδεικνύει ότι κάποιες χρησιμοποιήθηκαν πρωτίστως, και κακώς, ως εργαλεία μάρκετινγκ για την ενίσχυση των πωλήσεων προϊόντων της Novartis. Επιπροσθέτως κάποιες πληρωμές έγιναν προς τους επαγγελματίες υγείας με τη χρήση ενός πωλητή που ονομαζόταν “πωλητής ανδρείκελο”».

Δείτε εδώ την ανακοίνωση της Novartis Hellas

Υπόθεση Novartis: Νέα στοιχεία για συνταγογραφήσεις στη Βουλή

Εξετάστηκαν ως ύποπτοι οι εισαγγελείς για τη Novartis

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή