Παρέμβαση ΗΠΑ για την Αγία Σοφία

Παρέμβαση ΗΠΑ για την Αγία Σοφία

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέμβαση για τη διατήρηση της Αγίας Σοφίας ως μνημείου έκανε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσω του Αμερικανού πρέσβη, αρμόδιου για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες, Σαμ Μπράουνμπακ. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Μπράουνμπακ υπογραμμίζει την τεράστια πνευματική και πολιτιστική σημασία που έχει η Αγία Σοφία για δισεκατομμύρια πιστούς διαφορετικών θρησκειών σε όλο τον κόσμο και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να τη διατηρήσει ως τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, όπως και να εξασφαλίσει την προσβασιμότητα σε όλους υπό το τρέχον καθεστώς της ως μουσείου.

Εν τω μεταξύ, επιστολή της προς τις αντιπροσωπείες των κρατών-μελών της UNESCO αποστέλλει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να τις ενημερώσει για την επιχειρούμενη από την τουρκική κυβέρνηση αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας, γεγονός που αντιβαίνει στη συμφωνία του 1972 την οποία έχει υπογράψει και η Τουρκία. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε καμία περίπτωση η Αγία Σοφία δεν πρέπει να απολέσει τον οικουμενικό της χαρακτήρα και να μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος», τονίζει η κ. Λίνα Μενδώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή