ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πυρετός» συσκέψεων στον ΣΥΡΙΖΑ

pyretos-syskepseon-ston-syriza-2385169

Το βαρύ κλίμα του Πολιτικού Συμβουλίου της Πέμπτης, με τις διακριτικές αποστάσεις που πήρε ο Αλ. Τσίπρας από τον Ν. Παππά, θα επιχειρήσει να αλλάξει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ). Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η συζήτηση θα περιστραφεί από πολλά μέλη του οργάνου γύρω από την πολιτική που ακολουθήθηκε και οδήγησε στις συνομιλίες Παππά – Μιωνή, ωστόσο ο πρόεδρος του κόμματος και τα περισσότερα στελέχη αναμένεται να θέσουν όλα τα μεγάλα τρέχοντα ζητήματα, που αφορούν κυρίως την οικονομική πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση. Οσον αφορά τις ισορροπίες του οργάνου, υπενθυμίζεται πως η ΚΕΑ έχει 700 μέλη, εκ των οποίων τα 2/3 προέρχονται από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και το 1/3 από τους «Συμμάχους».

«Κόμμα δημιουργίας»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας, χωρίς να επεκταθεί στο ζήτημα που αφορά τον Ν. Παππά, αναμένεται να επιτεθεί στην κυβέρνηση και στην προσπάθειά της, όπως θα τονίσει, να συσκοτίσει τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας και της οικονομίας που προκύπτουν από την πολιτική της. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναλύσει τους άξονες στους οποίους θα εστιάσει η προοδευτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στο συνέδριο. Το κοινωνικό κράτος, ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας και η ανάπτυξη θα είναι μερικοί από τους τομείς στους οποίους θα αναφερθεί. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού στείλει για άλλη μια φορά μηνύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τερματισμό της εσωστρέφειας, θα ζητήσει από τα στελέχη του να βγουν μπροστά σε μια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για το πρόγραμμα του κόμματος.

Οι ζυμώσεις και οι συσκέψεις στις τάσεις είναι συνεχείς τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι προεδρικοί, γνωστοί και ως Κίνηση Μελών, συμπορεύονται με τους «Συμμάχους» και είναι στην ίδια γραμμή με τους «8» του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού ρεύματος. Μετά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψή τους έγινε σαφές πως στη συνεδρίαση αναμένεται να επισημάνουν τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως μεγάλου προοδευτικού πόλου στον νέο διπολισμό και την ανάγκη να μετασχηματιστεί από κόμμα διαμαρτυρίας σε ένα κόμμα δημιουργίας.

«Αριστερό πρόσημο»

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μέσω τηλεδιάσκεψης, οι «53+», επίσης χθες, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών, με τα μέλη της κίνησης να εκφράζουν έντονα τον προβληματισμό τους για τα ηχητικά ντοκουμέντα του τέως υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής με τον Ισραηλινό επιχειρηματία. Ο προβληματισμός των στελεχών της τάσης έχει να κάνει όχι μόνο με το αριστερό πρόσημο που πρέπει να έχει το κόμμα, αλλά κυρίως με το τι θα ακολουθήσει αυτής της υπόθεσης και αν υπάρχουν «ουρές» που μπορεί να φέρουν νέες δυσάρεστες «εκπλήξεις».

Η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης αναμένεται να εγκρίνει την προσθήκη του όρου «Προοδευτική Συμμαχία» δίπλα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΕΑ, στα τέλη Αυγούστου, θα οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου, πιθανότατα στις αρχές του φθινοπώρου.