«Σκληρό ροκ» ΚΙΝΑΛ κατά ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης

«Σκληρό ροκ» ΚΙΝΑΛ κατά ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσφορο έδαφος για αντεπίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ήδη εκδηλώνεται με μεγάλη ένταση, έχουν δημιουργήσει για το Κίνημα Αλλαγής οι εξελίξεις στην προανακριτική επιτροπή, με τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως από τη συνομιλία του Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

Πέρα από τα σφοδρά πυρά κατά της Κουμουνδούρου, αλλά και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα για την ουσία της υπόθεσης, η Χαρ. Τρικούπη από την πρώτη στιγμή εστίασε και στο αμιγώς πολιτικό κομμάτι, αναδεικνύοντας το «θεσμικό και ιδεολογικό χάσμα» των δύο πλευρών, το οποίο προτάσσει εδώ και καιρό ως κύρια «γραμμή άμυνας» έναντι των συνεχών κινήσεων προσέγγισης.

Εν ολίγοις, στο ΚΙΝΑΛ πέρα από το γεγονός ότι νιώθουν δικαιωμένοι από τις εξελίξεις, ως προς τη στάση που κράτησαν απέναντι στα επίμονα ανοίγματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτιμούν ότι τα νέα δεδομένα τους τοποθετούν σε θέση ισχύος απέναντι στο διαρκές μπρα ντε φερ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός γιατί, όπως τονίζεται, ενισχύουν τη θέση ότι το ΚΙΝΑΛ αποτελεί τον γνήσιο εκφραστή της «δημοκρατικής παράταξης» απέναντι σε έναν «θεσμικά αναξιόπιστο» διεκδικητή· αφετέρου, διότι οι αποκαλύψεις για τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης εκτιμάται ότι μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο προς τη «δεξαμενή» των ψηφοφόρων στην οποία πάγια στοχεύει η Χαρ. Τρικούπη, δηλαδή στα προοδευτικά ακροατήρια χωρίς κομματικούς δεσμούς με την Κουμουνδούρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, καθόλου τυχαία, το ΚΙΝΑΛ έχει θέσει από την πρώτη στιγμή στο επίκεντρο τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, αναδεικνύοντας συνεχώς τις «μεγάλες πολιτικές του ευθύνες», αλλά και μιλώντας για κάλυψη του τέως πρωθυπουργού, όχι μόνο προς τους κ. Παππά και Παπαγγελόπουλο για την υπόθεση της Προανακριτικής, αλλά και για άλλα ζητήματα, όπως εκείνο του Δημ. Παπαδημούλη. Παράλληλα, σχολιάζοντας στην «Κ» το πρόσφατο κείμενο των οκτώ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που επαναφέρουν το ζήτημα της συμπόρευσης των δύο πλευρών, πηγές κοντά στην ηγεσία υπογράμμιζαν με νόημα πως ούτε τα εν λόγω στελέχη (προερχόμενα από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΓΕΦΥΡΑ) εξέφρασαν αποστάσεις από τα παραπάνω ζητήματα.

Πάντως, όπως έχει καταστεί σαφές από το σύνολο των τοποθετήσεων της Χαρ. Τρικούπη μέσα στην εβδομάδα, το «σκληρό ροκ» κατά της Κουμουνδούρου δεν συνεπάγεται ότι η κυβέρνηση μένει στο απυρόβλητο. Στο ΚΙΝΑΛ εκτιμούν ότι η διαχείριση της υπόθεσης Παππά – Μιωνή από το Μαξίμου παραπέμπει σε «βολική εξέλιξη» για τον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι σκόπιμα αφήνει εκτός κάδρου τον κ. Τσίπρα και υποστηρίζοντας ότι ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί για την Προανακριτική εξυπηρετεί την κυβέρνηση, μετατοπίζοντας την ατζέντα των συζητήσεων από το μέτωπο της οικονομίας και το ζήτημα της κρατικής χρηματοδότησης των ΜΜΕ, που βρισκόταν στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα. Υπό αυτό το πρίσμα, άλλωστε, το ΚΙΝΑΛ, με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις, δεν αυτοπροσδιορίζεται μόνο ως «ασπίδα για τη δημοκρατία», όπως ανέφερε η Φώφη Γεννηματά, αλλά και ως «το μοναδικό προοδευτικό αντίβαρο απέναντι στην πολιτική της Δεξιάς». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή