Υπόθεση Novartis: Αποκατάσταση της ζημίας του Δημοσίου

Υπόθεση Novartis: Αποκατάσταση της ζημίας του Δημοσίου

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Γκρεμίστηκε η σκευωρία που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος πολιτικών του αντιπάλων». Με αυτά τα λόγια ερμηνεύει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε σε χθεσινή μακροσκελή ανακοίνωσή του ο κ. Στέλιος Πέτσας, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αμερικανικών Αρχών με τη Novartis. Ο κ. Πέτσας τόνισε πως το δεύτερο βασικό συμπέρασμα που εξάγεται από την απόφαση είναι πως δικαιώνεται πλήρως ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις θέσεις που από την αρχή διατύπωνε, τόσο ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και ως πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε σε δύο βασικές ομιλίες του κ. Μητσοτάκη από το παρελθόν που επιβεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές. Η πρώτη ήταν στις 22 Φεβρουαρίου 2018 στη Βουλή, όπου ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «σκάνδαλο Novartis υπάρχει», δεν το ανακάλυψαν όμως τα λαγωνικά της κυβέρνησης, «αλλά οι αμερικανικές Αρχές, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το FBI». Τότε είχε κάνει λόγο για ένα παγκόσμιο σκάνδαλο που ερευνάται σε περισσότερες από 15 χώρες και στην Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης είχε επιτεθεί στον τότε πρωθυπουργό λέγοντας πως «όλα τα σοβαρά κράτη, διαπιστώνοντας τα δικά τους κενά στο κύκλωμα φαρμάκου, σπεύδουν να τα θεραπεύσουν. Απλά, στοχευμένα, έγκυρα και αποτελεσματικά. Εσείς, όμως, δεν κάνετε αυτό, κ. Τσίπρα. Αντί να διασφαλίσετε τα συμφέροντα του Δημοσίου, χρησιμοποιήσατε την υπόθεση για να πλήξετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους».

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2019, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης είχε σχολιάσει και πάλι στο ίδιο μήκος κύματος το θέμα: «Για την υπόθεση Novartis έχω τοποθετηθεί. Πατώντας σε ένα πραγματικό σκάνδαλο –δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπήρχε σκάνδαλο Novartis, όπως χρηματισμός γιατρών και του συστήματος υγείας– στήθηκε μια πολιτική σκευωρία, την οποία θεωρώ ότι πια έχουν αντιληφθεί όλοι οι Eλληνες πολίτες». Ο κ. Πέτσας κατέληξε λέγοντας πως «η ιστορία της Novartis αφήνει έκθετο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα προσωπικά» προσθέτοντας πως «όχι μόνο έστησαν μια σκευωρία για να σπιλώσουν πολιτικούς τους αντιπάλους, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να αποκαλυφθούν αυτοί που πραγματικά έβλαψαν το ελληνικό Δημόσιο». Επιστρέφοντας, δε, στην τρέχουσα επικαιρότητα ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «το μόνο που τους ενδιέφερε είναι να στήσουν το “μαγαζί” τους, ώστε να ελέγξουν τους “αρμούς” της εξουσίας».

Το εξωδικαστικό κλείσιμο της υπόθεσης δεν συνεπάγεται για την κυβέρνηση και κλείσιμο της υπόθεσης στο εσωτερικό. Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι όσοι ευθύνονται για αυτή τη σκευωρία να αποκαλυφθούν. Παράλληλα, όπως εκπέμπεται, η Δικαιοσύνη θα συνεχίσει απερίσπαστη τη δουλειά της, «ώστε αφενός να τιμωρηθούν όσοι ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο και αφετέρου να αποκαταστήσει η Novartis τη ζημία που προκάλεσε στο Δημόσιο και στους πολίτες». Για τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση ενεργοποιεί τον κρατικό μηχανισμό και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στο δικό του αφήγημα, ερμηνεύοντας διαφορετικά τον συμβιβασμό και επιμένοντας ότι ο όρος «κυβερνητικοί αξιωματούχοι» αφορά και πολιτικούς. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει πως «η Novartis συμφώνησε να πληρώσει 340 εκατ. ευρώ σε συμβιβασμό με το αμερικανικό Δημόσιο, από τα οποία τα 310 αφορούν αποκλειστικά και μόνο την παράνομη δραστηριότητά της στην Ελλάδα, παραδεχόμενη πως διέφθειρε αξιωματούχους για να επηρεάσει τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και υγειονομικών υπηρεσιών την περίοδο 2012-2015, δηλαδή την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά». Η ανακοίνωση καταλήγει με το ερώτημα «πώς θα σχολιάσει τώρα την παραδοχή της ίδιας της Novartis ο κ. Μητσοτάκης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή