ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Η εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη αποσταθεροποιεί την περιοχή

n-dendias-i-emploki-tis-toyrkias-sti-livyi-apostatheropoiei-tin-periochi-2385442

Μήνυμα πως Ελλάδα και Τυνησία συμφώνησαν ότι για την επίλυση της λιβυκής κρίσης, απαιτείται μία λύση που να προέρχεται από τους ίδιους τους Λίβυους, «χωρίς ξένους παράγοντες, χωρίς ξένους στρατούς», έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από την Τύνιδα.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας «είμαι ευτυχής που βρίσκομαι, σήμερα, στην Τύνιδα, μία από τις πρώτες πρωτεύουσες που επισκέπτομαι, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19. Επιτρέψτε μου να αδράξω την ευκαιρία για  να συγχαρώ την κυβέρνηση της Τυνησίας για την επιτυχημένη διαχείριση αυτής της, χωρίς προηγούμενο, κρίσης. Η Τυνησία είναι μία από τις παγκόσμιες πρωταθλήτριες σε αυτό το πεδίο».

Σύμφωνα με τον ίδιο «σήμερα διερευνήσαμε τρόπους να ενισχύσουμε τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές μας σχέσεις και συμφωνήσαμε από κοινού ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση. Η Συμφωνία Θαλασσίων Μεταφορών που μόλις υπογράψαμε με τον αγαπητό μου συνάδελφο αποτελεί απόδειξη ως προς τούτο».

«Συζητήσαμε, ακόμα, ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, καθώς και για τις σχέσεις της Τυνησίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει στην Τυνησία τις καλές τις υπηρεσίες στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η τελευταία υποστηρίζει τις προσπάθειες της Τυνησίας να αντιμετωπίσει οικονομικές και αναπτυξιακές προκλήσεις. Η Ελλάδα αναγνωρίζει τον καίριο σταθεροποιητικό και εποικοδομητικό ρόλο της Τυνησίας στην περιοχή», πρόσθεσε.

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως οι δύο χώρες μοιράζονται μία κοινή αντίληψη ως προς τον τρόπο που προάγουν τις εξωτερικές σχέσεις. «Θεμέλιο αυτής της κοινής άποψης είναι η δέσμευσή μας να παραμένουμε πάντοτε εντός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε και επεσήμανε Ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή, από ότι συμβαίνει με την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, η οποία αντιβαίνει άμεσα τις Αποφάσεις του ΟΗΕ και τα Συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου, ενώ αποσταθεροποιεί την περιοχή».

Το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης διαφορών

Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας, κ. Σαγιέντ, ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλεβε πως μόνο με την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και ιδίως της Τουρκίας από τη Λιβύη, υπάρχει η ευκαιρία να βρεθεί μια λύση που να προέρχεται από τους Λίβυους σε αυτήν την κρίση.

«Επίσης, είχα την ευκαιρία να εξηγήσω και πάλι τη θέση αρχής της χώρας μου, την ελληνική θέση, δηλαδή ότι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης διαφορών και οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας μετέφερε στον Τυνήσιο πρόεδρο την πρόσκληση της ΠτΔ, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, να επισκεφθεί την Αθήνα.