ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Με την πανδημία ανακαλύψαμε δυνάμεις και ψυχικά αποθέματα

kyr-mitsotakis-me-tin-pandimia-anakalypsame-dynameis-kai-psychika-apothemata-2385474

«H πανδημία άλλαξε τις ζωές όλων μας, αλλά νομίζω ότι μας έδωσε και τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε δυνάμεις, ψυχικά αποθέματα τα οποία είχαμε μέσα μας και να μπορέσουμε να βγούμε ως κοινωνία πιο ισχυροί και πιο ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση με νέους ανθρώπους αλλά και στελέχη της ΟΝΝΕΔ που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στην πανδημία. 

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, ο κ. Μητσοτάκης άκουσε τις προσωπικές ιστορίες των νέων ανθρώπων, συζήτησε μαζί τους για το πως βίωσαν την περίοδο της καραντίνας αλλά και τη δράση που ανέπτυξαν μέσα σε αυτήν. Εξήρε δε το γεγονός πως όλοι τους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή εθελοντικών δράσεων για τη στήριξη των πιο αδύναμων στην κοινωνία. «Το συγκρατώ ως ιδιαίτερα σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα», υπογράμμισε.

Στο πρόσωπο των εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου στη συζήτηση, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά όλους τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης. «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους γιατρούς και όλο το νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και ειδικά τους νεότερους γιατρούς οι οποίοι, ίσως, δεν έχουν την εμπειρία των παλαιότερων και οι οποίοι αντιμετώπισαν αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση με θάρρος. Με θάρρος, με αυταπάρνηση, με γενναιότητα, υπηρετώντας τον όρκο των οποίον έχετε δώσει να βάζετε την υγεία του ασθενή πάντα σε πρώτη προτεραιότητα». 

«Οι νέοι που νίκησαν την πανδημία»

Η Μαρία Παναγιωτίδου, φαρμακοποιός στην πόλη της Καστοριάς, περιέγραψε τα όσα συνέβησαν στον δικό της κλάδο δηλώνοντας ανακουφισμένη για το γεγονός πως μέσα από μια πολύ δύσκολη κατάσταση με έντονη αγωνία για το αύριο έγινε εφικτό να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στις δύσκολες συνθήκες. Εστίασε στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε την εξυπηρέτηση του κοινού ενώ φρόντισε η ίδια, όπως τόνισε, να ενημερώνει, να ενθαρρύνει και να εμψυχώνει τους πολίτες. Συμπλήρωσε δε πως τα φάρμακα για τις ευπαθείς ομάδες αποστέλλονταν στην οικία τους και τις περισσότερες φορές παραδίδονταν από την ίδια. Ο Γιώργος Κοκλανάκης, αστυνομικός, αναφέρθηκε στον δικό του τομέα ευθύνης κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στην αποστολή που κλήθηκε να φέρει εις πέρας. Τόνισε δε ότι οι πολίτες με τη συμπαράστασή τους και την αναγνώριση του έργου της ΕΛ.ΑΣ., δίνουν δύναμη για τη συνέχεια και για το δύσκολο έργο που επιτελούν.

Ο Διονύσης Αυγουστίνος, ιδιοκτήτης Super Market στη Φλώρινα, στάθηκε ιδιαίτερα στην ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών καθώς η δική του επιχείρηση δεν σταμάτησε την λειτουργία της κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επεσήμανε πως η εφοδιαστική αλυσίδα δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα ενώ ο ίδιος στο πλαίσιο της εθελοντικής υποστήριξης του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» φρόντιζε τα προϊόντα να φτάνουν σε κάθε πόρτα σπιτικού, ειδικότερα όταν στο εσωτερικό του βρισκόταν άνθρωπος που ανήκε σε ευπαθή ομάδα. Ο Δούκας Τσιτσεκλής που εργάζεται ως υπάλληλος delivery στη Σάμο μετέφερε τις δικές του εμπειρίες συμπληρώνοντας ότι στο νησί του δεν καταγράφηκε ούτε ένα κρούσμα και πως οι νησιώτες τήρησαν ευλαβικά τις οδηγίες που δόθηκαν από τους ειδικούς. «Η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει ριζικά», συμπλήρωσε.

«Πλέον χαμογελάμε με τα μάτια», είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη η Μαρία Οικονομοπούλου, υπάλληλος της οικογενειακής επιχείρησης Φούρνου που διατηρεί η οικογένειά της, με καταγωγή από τα Μέγαρα Αττικής. Η ίδια υπογράμμισε ότι όλη η οικογένειά της ζει και εργάζεται μαζί ενώ πρόσθεσε πως κατά της διάρκεια της πανδημίας μετέφερε σε κάθε σπίτι ό,τι ζητούσαν από το κατάστημά τους οι πολίτες χωρίς, ωστόσο, να έρχεται σε επαφή μαζί τους για την ασφάλεια όλων. Μετέφερε στον Πρωθυπουργό την ανησυχία που βλέπει στο πρόσωπο των καταναλωτών δηλώνοντας αισιόδοξη για το μέλλον.

Η Νατάσα Βαφειάδου, δημοσιογράφος στην Κομοτηνή, εργαζόμενη σε έναν ιστορικό τίτλο, εστίασε στο πως η ίδια κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα μεταφέροντας την είδηση με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και χωρίς υπερβολές. Ο Γιάννης Ματσούκας, πληροφορικός – προγραμματιστής, δίνοντας ως παράδειγμα την ψηφιακή επανάσταση που συντελέστηκε μέσα από τις υπηρεσίες που προσφέρονται πλέον μέσω του gov.gr αναφέρθηκε στο πως ο ίδιος λειτούργησε τονίζοντας πως το επάγγελμά του σημείωσε πολύ μεγάλη ζήτηση. Για την παρασκευή μασκών μέσω τρισδιάστατου εκτυπωτή ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ο Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντινίδης, φοιτητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συμπλήρωσε δε πως όλο το υλικό που κατασκευάστηκε παραδόθηκε στο Υπουργείο Υγείας για να προσφερθεί όπου κρίθηκε απαραίτητο και υπήρχε ανάγκη.

Ο Κωνσταντίνος Μαμουλής, Αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, παρουσίασε στον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, έναν σύντομο απολογισμό δράσεων της οργάνωσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταλήγει: «Απέναντι σε όσους, μερικές φορές, είναι σκεπτικοί απέναντι στις πολιτικές νεολαίες, ίσως γιατί έχουν στο μυαλό τους κάποια στερεότυπα από άλλες εποχές, θα τους ζητήσω πραγματικά να διατρέξουν σύντομα τον απολογισμό του τι έγινε αυτόν τον χρόνο, από τη στιγμή που ήρθαμε στα πράγματα ως Κυβέρνηση, το κόμμα και η νεολαία δεν ατόνισαν αλλά προσαρμόστηκαν με πολύ μεγάλη ταχύτητα στις επιταγές των καιρών. Και αυτό το οποίο χρειάστηκε να γίνει την εποχή της κρίσης της πανδημίας ήταν να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή εθελοντικά και να στηρίξουμε μέσα από μια σειρά από δράσεις -με πιο εμβληματική τη στήριξη του προγράμματος “Βοήθεια Στο Σπίτι”- τους συμπολίτες μας αλλά και τις δομές, τις δημόσιες δομές, που χρειάστηκαν εκείνη τη στιγμή στελέχωση. Συγχαρητήρια σε όλες και σε όλους για το τι κάνατε και να κρατήσετε ζωντανό αυτό το χαμόγελο, αυτήν την αισιοδοξία την οποία εκπέμπετε για να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ καλύτερη για τη χώρα».