ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Μενδώνη: Επιταχύνεται η αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας

l-mendoni-epitachynetai-i-anavathmisi-toy-archaiologikoy-moyseioy-thiras-2385478

Στον εκσυγχρονισμό, την αναβάθμιση του μουσειακού κελύφους και την επανέκθεση της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά την επιτόπια επίσκεψη της υπουργού Λίνας Μενδώνη στις 13 Ιουνίου 2020.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η κ. Μενδώνη ιεράρχησε το έργο ως απόλυτης προτεραιότητας και αποφάσισε την ενίσχυσή του με επιπλέον χρηματοδότηση σε σύγκριση με την προβλεπόμενη στην Προγραμματική Σύμβαση του ΥΠΠΟΑ με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον δήμο Θήρας. Κατά την υπουργό Πολιτισμού, «η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου ενισχύεται με επιπλέον χρηματοδότηση και ταυτόχρονα επιταχύνεται η υλοποίησή του».

Η ίδια προανήγγειλε πως θα παρασχεθεί κάθε δυνατή διευκόλυνση, προκειμένου να εξασφαλισθεί η πληρότητα της επέμβασης και να αποδοθούν το δυνατόν ταχύτερα στους πολίτες οι θησαυροί που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χρηματοδοτεί το σύνολο των οικοδομικών εργασιών αποκατάστασης και αναβάθμισης του κτιρίου, ενώ οι πόροι της Προγραμματικής Σύμβασης  διατίθενται για την επανέκθεση.

Έπειτα από την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της υπουργού Πολιτισμού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, πραγματοποιήθηκαν στο ΥΠΠΟΑ -παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του- δύο συσκέψεις (23 και 24 Ιουνίου 2020), με την συμμετοχή της Διεύθυνσης Μελετών Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και των μελετητών του έργου με αντικείμενο την επιτάχυνση της υλοποίησής του.

Μεταξύ άλλων, το έργο περιλαμβάνει την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό του μουσειακού κελύφους, την κτιριολογική επέμβαση, την αναδιοργάνωση της μόνιμης έκθεσης και την έκθεση, για πρώτη φορά στο κοινό, της Αρχαϊκής Κόρης της Θήρας,  στο, στεγασμένο πλέον, αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, οι ανάγκες ριζικής κτιριολογικής επισκευής του αλλά και εκσυγχρονισμού – επικαιροποίησης της μόνιμης έκθεσης είχαν καταστεί ορατές ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Στο πλήθος των νέων σημαντικών ανασκαφικών ευρημάτων για την ιστορική διαδρομή και τον πολιτισμό της Θήρας στην αρχαιότητα που προέρχονται από την νεκρόπολη της αρχαίας πόλης της Θήρας, προστίθενται διαρκώς νέα, κυρίως από το βόρειο αρχαίο επίνειό της, το σημερινό Καμάρι.

Το 2000, η ανακάλυψη στο νεκροταφείο της Αρχαίας Θήρας, από τον αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα, της υπερφυσικού μεγέθους μαρμάρινης Δαιδαλικής Κόρης έθεσε νέα δεδομένα για την ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας, καθώς προβλέπεται να είναι το κεντρικό του έκθεμα, όπως σημειώνει το υπουργείο, το οποίο προετοίμασε σχετική μελέτη επέκτασης – επισκευής – εκσυγχρονισμού της μουσειακής υποδομής με ομάδα τεχνικών συμβούλων σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων, η οποία ολοκληρώθηκε το 2007.

«Όμως για διάφορους λόγους δεν κατέστη δυνατή η υλοποίηση το έργου. Το 2018, με πρωταρχικό στόχο την προώθηση και του συγκεκριμένου έργου, υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης “Πρόγραμμα Μελετών, Συντήρησης και προβολής μνημείων, μνημειακών συνόλων και Μουσείων στα όρια του Δήμου Θήρας” μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του δήμου Θήρας ο οποίος και την χρηματοδοτεί» επισημαίνει το υπουργείο.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, ένα από τα παλαιότερα μουσεία της ελληνικής επικράτειας και των Κυκλάδων, ιδρύθηκε το 1902 για να στεγάσει τα ευρήματα των γερμανικών ανασκαφών στην αρχαία πόλη της Θήρας (1896-1902). Το υπάρχον κτίριο, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα, ανεγέρθηκε τα έτη 1960-1962 από το Γραφείο Οικισμού Θήρας, στο πλαίσιο της μετασεισμικής ανοικοδόμησης της Θήρας. Μετά την επέκταση και ολοκλήρωσή του από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την οργάνωση της έκθεσής του από τον τότε Έφορο Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Σάμου αείμνηστο Ν. Ζαφειρόπουλο, λειτούργησε για το κοινό, μετά από ολιγοετή διακοπή, το 1968. Έκτοτε, λειτουργεί αδιάλειπτα.