Σακελλαροπούλου: Μήνυμα ετοιμότητας από το Αγαθονήσι

Σακελλαροπούλου: Μήνυμα ετοιμότητας από το Αγαθονήσι

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ταξίδι της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Αγαθονήσι και στους Λειψούς ήταν σχεδιασμένο ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα θέτει ως κόκκινη γραμμή την υπεράσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας. Ο συμβολικός αυτός χαρακτήρας τονίστηκε εξαρχής καθώς η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησε την επίσκεψή της από το επιτηρητικό φυλάκιο Αγαθονησίου: «Χάρη στους μαχητές της πρώτης γραμμής, οι Ελληνες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και σίγουροι ότι η χώρα μας είναι και θα παραμείνει πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε.

Αργότερα, η κ. Σακελλαροπούλου μετέβη στο τοπικό σχολείο όπου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης του νησιού. «Είμαστε η μεγαλύτερη νησιωτική χώρα της Ευρώπης, και από κάθε νησί, από κάθε νησίδα και βραχονησίδα, χτίζουμε την εθνική μας αυτοπεποίθηση», ήταν ίσως η πιο χαρακτηριστική φράση που είπε ενώπιον του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκου, του δημάρχου Ευ. Κόττορου και του καθηγούμενου Πάτμου και αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Κυρίλλου. Και τόνισε: «Η Ελλάδα επιδιώκει διαχρονικά σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας με την Τουρκία και επενδύει στην ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία των δύο λαών.

Δεν είναι διατεθειμένη όμως να απεμπολήσει κυριαρχικά της δικαιώματα ή να αποδεχθεί αμφισβητήσεις εθνικών εδαφών. Η χώρα μας σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις και επιδιώκει μια εποικοδομητική σχέση με τους γείτονές της. Παράλληλα, όμως, είναι αποφασισμένη να προασπίσει με κάθε δυνατό τρόπο, όταν και αν χρειαστεί, την εθνική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα». Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στο Αγαθονήσι με επίσκεψη στην κανονιοφόρο «Κραταιός».

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τους Λειψούς. Κατά τον χαιρετισμό της επισήμανε ότι οι μελετητές της «Οδύσσειας» θεωρούν ότι ταυτίζεται με την ομηρική Ωγυγία, πατρίδα της Καλυψώς. Στους Λειψούς συνάντησε τα 100 παιδιά που φοιτούν στα σχολεία του νησιού, μετέβη στο σκάφος «Aegean Explorer» του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», όπου ενημερώθηκε για τη δημιουργία του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής του Αιγαίου, ενώ επισκέφθηκε και τον Ιερό Ναό του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή