Προσπάθειες συσπείρωσης στον ΣΥΡΙΖΑ

Προσπάθειες συσπείρωσης στον ΣΥΡΙΖΑ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο της συσπείρωσης με φόντο έναν ενδεχόμενο εκλογικό αιφνιδιασμό, αλλά και της ενότητας απέναντι στην πιθανότητα «ποδοσφαιροποίησης» της πολιτικής ζωής, έδειξε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης.

Οσον αφορά τη Novartis, οι επόμενες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα καθοριστούν από τη στάση που θα κρατήσει ο πρωθυπουργός, με αρκετά στελέχη να εκτιμούν πως η προχθεσινή παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη στην «Κ» πυροδότησε νέες συζητήσεις και διλήμματα στη «γαλάζια» παράταξη.

Με το βλέμμα στραμμένο στον Νίκο Παππά, στα «πηγαδάκια» της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης η πλειονότητα ακόμα και των «προεδρικών» έδειξε ότι περιμένει από το κορυφαίο στέλεχος, αντιλαμβανόμενο το εύρος του προβλήματος, να διευκολύνει το κόμμα ώστε να αντιμετωπίσει την πίεση που δέχεται.

Το «βρώμικο ’89»

Τα εσωκομματικά μέτωπα ωστόσο δεν έκλεισαν –μάλλον κινδύνεψαν να ανοίξουν νέα–, μετά την απάντηση του Νίκου Φίλη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το «βρώμικο ’89». Σε μια ανοικτή συνεδρίαση για τους δημοσιογράφους –κίνηση ματ από τους επιτελείς έτσι ώστε τα στόματα των μελών να είναι προσεκτικά–, κοινός παρονομαστής ήταν πως το κόμμα πρέπει πολύ γρήγορα να υπερβεί τα ηχητικά ντοκουμέντα Παππά – Μιωνή.

Οι τάσεις και οι μεμονωμένοι «παίκτες» είχαν την ευκαιρία να θέσουν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν το επόμενο διάστημα. Τη δική του «πλατφόρμα» στη συζήτηση έβαλε ο Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας δημοσίως για την «ατζέντα των σκανδάλων, που δεν βοήθησε το κόμμα».

Κόβοντας τα φτερά της τακτικής Πολάκη και ακολουθώντας τη γραμμή που είχε χαράξει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συνέντευξή του στην «Κ», ο τέως υπουργός Υγείας δεν χαρίστηκε στη σκληρή πτέρυγα, διευκρινίζοντας πως «πρέπει να διεκδικήσουμε ξανά την εξουσία με όρους ιδεολογικής καθαρότητας και εντιμότητας».

Σε επιθετική γραμμή και η τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη, που «κάρφωσε» όσους έπαιξαν καθυστερήσεις και δεν ήθελαν το συνέδριο να γίνει στα τέλη του 2019: «Οταν ζητούσαμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας ως κόμμα, κάποιοι έλεγαν πως σέρνουμε τον Αλ. Τσίπρα στην εσωστρέφεια».

Ενδεικτικό της κινητικότητας μέσα στην Κουμουνδούρου είναι πως «καμπανάκι» για την πορεία του κόμματος δεν χτυπάει μόνο η αριστερή πτέρυγα, αλλά και οι προεδρικοί. Ο Κ. Ζαχαριάδης τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει περισσότερο με το κόμμα που έχασε πριν από ένα χρόνο τις εκλογές παρά με ένα κόμμα που μπορεί να τις ξανακερδίσει».

«Βαθύ σκοτάδι»

Προσηλωμένος στην κριτική του στην κυβέρνηση για την πορεία της οικονομίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε χθες με εργαζομένους στον επισιτισμό, επισημαίνοντας πως «είδαμε τις προηγούμενες ημέρες τον κ. Μητσοτάκη να πουλάει ηλιοβασιλέματα στη Σαντορίνη, την ίδια στιγμή, όμως, που ο τουρισμός μπαίνει σε ένα πολύ βαθύ σκοτάδι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή