Προοπτική συναίνεσης εν μέσω συγκρούσεων για τις δημόσιες συναθροίσεις

Προοπτική συναίνεσης εν μέσω συγκρούσεων για τις δημόσιες συναθροίσεις

4' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικό περιβάλλον που φαίνεται να ευνοεί την προοπτική συναίνεσης -τουλάχιστον με το ΚΙΝΑΛ- για την ψήφιση νομοθετήματος που να ρυθμίζει τις δημόσιες συναθροίσεις, διαμορφώθηκε απόψε στη Βουλή, κατά την έναρξη συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, του σχεδίου νόμου που κατέθεσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ανοιχτός σε βελτιωτικές προτάσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων διατυπώθηκαν κατ’ αρχήν από το χώρο του ΚΙΝΑΛ, με αρκετούς εκ των βουλευτών της ΝΔ να σημειώνουν στις τοποθετήσεις τους ότι μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμος ένας τέτοιος κοινοβουλευτικός διάλογος.

Πάντως, το κλίμα στην πρώτη αυτή συνεδρίαση δεν ήταν ήρεμο, καθώς όπως αναμενόταν, ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 εξέφρασαν την εντονότατη αντίθεσή τους με τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλιστα, σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους κατήγγειλαν την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Χρυσοχοΐδη για υιοθέτηση ακροδεξιάς ατζέντας, και είναι χαρακτηριστικό ότι όχι μόνο έγινε λόγος για «χουντικής έμπνευσης» νομοσχέδιο, αλλά και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Ραγκούσης έφθασε στο σημείο να πει: «Είναι ίδιο και χειρότερο το νομοσχέδιο από τα νομοθετικά διατάγματα της χούντας».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν άφησε αναπάντητη αυτή την επιθετική κριτική: «Εκείνοι που ως κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποίησαν τον χουντικό νόμο για να διαλύσουν νόμιμες συγκεντρώσεις, σήμερα έρχονται και μιλάνε για χούντα». Στα αξιοσημείωτα ως προς τη συγκεκριμένη παράμετρο είναι πως και άλλοι βουλευτές από διάφορα κόμματα, ακόμα και από εκείνα που έκαναν αναφορές στα διατάγματα της χούντας, επιμελώς κράτησαν αποστάσεις από το «χαράκωμα» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όταν φτιαχνόταν ο τρομονόμος, κ. Ραγκούση ήσασταν μαζί με τον κ. Χρυσοχοΐδη. Και οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ έφτιαχναν ιδιώνυμο για τις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Ι. Γκιόκας (ΚΚΕ). «Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση επί 4,5 χρόνια κατήργησε το χουντικό διάταγμα;» αναρωτήθηκε εκ μέρους της Ελλ. Λύσης ο κ. Α. Μυλωνάκης. «Ξέχασε ο κ. Ραγκούσης που η Ηρώδου του Αττικού ήταν κλειστή επί χρόνια;» είπε ο κ. Ι. Λαμπρόπουλος (ΝΔ). «Ο υπουργός ΣΥΡΙΖΑ Τόσκας είχε εκδόσει διαταγή απαγόρευσης διαδήλωσης» υπενθύμισε ο κ. Δ. Κούβελας (ΝΔ).

Όσα σχετικά ελέχθησαν, πάντως, έμειναν αναπάντητα ή και ασχολίαστα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ως να μην ειπώθηκαν ή να μην είχε ουδείς την διάθεση υπεράσπισης του κυβερνητικού παρελθόντος του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο τομέα.

Το κυριότερο επιχείρημα όσων αντιτίθενται στο κατατεθέν σχέδιο νόμου είναι πως προβλέπεται ως αποκλειστική η αρμοδιότητα της Αστυνομίας να κρίνει αναφορικά με το εάν μια δημόσια συνάθροιση πρέπει να περιοριστεί ή να απαγορευθεί. Η απάντηση που έδωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης στο τέλος της συνεδρίασης ακούστηκε ως μάλλον αφοπλιστική: επικαλούμενος το Σύνταγμα της ώρας, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο άρθρο 11 και ειδικότερα στην δεύτερη παράγραφο όπου αναφέρονται τα ακόλουθα: «Μόνο στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μπορεί να παρίσταται η αστυνομία. Oι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως νόμος ορίζει». Τούτου δοθέντος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει με το νομοσχέδιο τίποτε διαφορετικό από όσα προβλέπονται από το Σύνταγμα.

Σε κάθε περίπτωση και με το ΚΙΝΑΛ να υπογραμμίζει ότι υπάρχει ανάγκη βελτιώσεων, ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε: «Εχω βαθιά πίστη στη δημοκρατική διαδικασία και την διαβούλευση, και τελικώς να βγαίνει το καλύτερο προϊόν. Είμαι ανοιχτός να συζητήσουμε οποιεσδήποτε βελτιώσεις για να το καταστήσουν λειτουργικότερο και πιο χρήσιμο, αρκεί να ψηφίσουμε και να πάμε ένα βήμα μπροστά. Είμαστε ανοιχτοί μέσα από δημοκρατικό διάλογο να κάνουμε ότι το καλύτερο, αλλά για να κάνουμε ένα βήμα μπροστά».

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η πρώτη συνεδρίαση (ακολουθούν αύριο δύο, μία με εξωκοινοβουλευτικούς φορείς και μία επί των άρθρων), είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος Μαξ. Χαρακόπουλος σχολίασε: «Είναι θετική η πρόθεση του υπουργού να καταγράψει προτάσεις και να κάνει βελτιώσεις».

Όπως φάνηκε, μεταξύ των σημείων ου θα επιδιωχθούν αλλαγές είναι εκείνο το οποίο αφορά στις προϋποθέσεις κατά τις οποίες θα κρίνεται απαραίτητη η διάλυση μιας συγκέντρωσης-διαδήλωσης.

«Οδηγείτε σε γελοιότητα την έννομη τάξη της χώρας, την ΕΛΑΣ και την ελληνική κοινωνία» επέμεινε ο κ. Ραγκούσης. Με βολές και κατά των ΜΜΕ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Παπαηλιού και Δ. Καλαματιανός μίλησαν για ενίσχυση της καταστολής με νομοσχέδιο εμπνευσμένο από τη χούντα, ενώ ο κ. Δ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «βρώμικη δουλειά» και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε: «Φοβάστε την κοινωνική έκρηξη που είναι προ των πυλών και ετοιμάζετε κατασταλτικό όργιο».

Σε εντελώς άλλο μήκος κύματος, εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο κ. Γ. Καμίνης, μνημόνευσε στοιχεία της ΕΛΑΣ σύμφωνα με τα οποία «από 2011-2015 έγιναν ετησίως 1.476 κατά μέσο όρο. Μόνο 70 από αυτές είχαν πάνω από 1000 άτομα συμμετοχή», υπογράμμισε: «Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνετε για να καθορίσουμε τη στάση μας». Ο κ. Χ. Καστανίδης ανέφερε πως «το ΚΙΝΑΛ πιστεύει ότι χρειάζεται ένας σύγχρονος νόμος» και η κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου σημείωσε: «Ναι πρέπει να υπάρχει ρύθμιση. Αλλά για να γίνουν τομές χρειάζεται από την κυβέρνηση να έχετε ευήκοα ώτα απέναντι στις γόνιμες θέσεις που παρουσιάζει η αντιπολίτευση. Υπάρχουν οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ».

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Ι. Γκιόκας μεταξύ άλλων ανέφερε: "Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα το απαράδεκτο και κατάπτυστο νομοσχέδιο. Δεν παίρνει από βελτιώσεις και διορθώσεις”. Αυστηροποίηση των πόνων για όσους καταστρέφουν ζήτησε η Ελλ. Λύση διά του κ. Α. Μυλωνάκη, ενώ η κυρία Αγγελική Αδαμοπούλου (ΜέΡΑ25) είπε μεταξύ άλλων; “Αναχρονιστικό, αντιδραστικό με χουντικές αποστροφές το νομοσχέδιο, θα ενισχύσει την αστυνομική αυθαιρεσία. Χρειάζεται ειδική εκπαίδευση και κατάρτιση αστυνομικών για να μπορούν να σταθμίζουν τις καταστάσεις σε μηδενικό χρόνο”.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή