ΣΥΡΙΖΑ: ρήγματα στο στρατόπεδο των «προεδρικών»

ΣΥΡΙΖΑ: ρήγματα στο στρατόπεδο των «προεδρικών»

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί να τερματίσει την εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ και, μέσω μιας νέας ισορροπίας που θα διαμορφωθεί, οι τάσεις να ομονοήσουν απέναντι στον κίνδυνο περαιτέρω δημοσκοπικής ανόδου της Ν.Δ. Οι ζυμώσεις είναι συνεχείς και αρκετά στελέχη θέλουν να εκμεταλλευθούν τις «ρωγμές» που άφησε η υπόθεση Παππά στους «προεδρικούς», οι οποίοι κρατούν τα «ηνία» του κόμματος, έστω και μέσω διαφορετικών εκφράσεων. Τα μέτωπα στην Κουμουνδούρου έχουν διαφοροποιηθεί και οι στενοί συνεργάτες του προέδρου, μέσω δηλώσεών τους, επιχειρούν να σβήσουν τη «φωτιά» που άναψε ο τέως υπουργός. Πρωτίστως μέσω αλλαγής της ατζέντας –το ν/σ για τις διαδηλώσεις θα είναι η «σημαία» του ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες ημέρες– και δευτερευόντως μέσω ψύχραιμων τοποθετήσεων. Η Ολγα Γεροβασίλη δήλωσε (Real FM) ότι «δεν είναι ανάρμοστο να μιλάει ένας υπουργός με έναν επιχειρηματία», συμπληρώνοντας πως δεν αποτυπώνεται μη αρμόζουσα σχέση τού τότε υπουργού Επικρατείας με τη Δικαιοσύνη. Σε άλλο μήκος κύματος ο Κ. Ζαχαριάδης, όταν ερωτήθηκε (ιστοσελίδα cnn.gr) αν υπάρχουν αστοχίες του ΣΥΡΙΖΑ, αφού στον εξωδικαστικό συμβιβασμό δεν κατονομάζονται πολιτικά πρόσωπα, απάντησε: «Πράγματι δείχνει σοβαρές αστοχίες για την κυβέρνησή μας και αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα. Κυβερνητικός ερασιτεχνισμός και πολιτική αφέλεια. Είναι ένα πραγματικό σκάνδαλο, με πραγματικούς ανθρώπους που έφταιξαν γι’ αυτό».

Οι διαφορετικές αντιλήψεις για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει το κόμμα προς τον μετασχηματισμό οδήγησε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μια ομάδα «προεδρικών» βουλευτών να αποφασίσουν να επικεντρώσουν τη δράση τους στις περιφέρειές τους. Με άτυπο επικεφαλής τον Χ. Σπίρτζη, οι Μ. Κάτσης, Ν. Κασιμάτη, Αλ. Μεϊκόπουλος, Χ. Καλαματιανός, Μ. Χατζηγιαννάκης θέτουν ως προτεραιότητα το άνοιγμα διαύλων στην τοπική αυτοδιοίκηση δημιουργώντας επαφές για νέα προοδευτικά σχήματα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών, στην εμπέδωση ενός ήρεμου κλίματος δεν συνδράμουν οι φωτογραφίες που ανήρτησε ο Π. Πολάκης από την ονομαστική του εορτή (με Ν. Παππά, Ρ. Δούρου, Χ. Σπίρτζη, Γ. Τσίπρα). Κατά τις ίδιες πηγές, ο βουλευτής Χανίων δείχνει πως επιθυμεί να συντηρήσει το σκληρό μπλοκ στην Κουμουνδούρου που υποστηρίζει πως η αντιπολίτευση πρέπει να ασκείται σε αρκετά πιο υψηλούς τόνους.

Ο Αλ. Τσίπρας παραμένει προσηλωμένος στην κριτική που ασκεί στο Μαξίμου για την οικονομία. Με νέο μήνυμά του μίλησε για «φούσκα» του κ. Μητσοτάκη που απέχει από την πραγματικότητα: «Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε πρωτόγνωρες συνθήκες μνημονιακής εποπτείας, πέτυχε τη μείωση του ποσοστού φτώχειας για το 2018 στο ιστορικό χαμηλό του 17,9%. Ακόμα και την εποχή της μεγάλης ανάπτυξης και των Ολυμπιακών Αγώνων, το 2005, το ποσοστό ήταν σχεδόν στο 20%. Σήμερα πολύ φοβάμαι ότι η εικόνα της χώρας αρχίζει να μοιάζει με την περίοδο πριν από το 2015».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή