Μ. Σχοινάς: «Αναμένουμε με αισιοδοξία τη Σύνοδο Κορυφής»

Μ. Σχοινάς: «Αναμένουμε με αισιοδοξία τη Σύνοδο Κορυφής»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά. «Εχουμε μπροστά μας έναν ευρωπαϊκό Ιούλιο όπου αναμένουμε με αισιοδοξία τη Σύνοδο Κορυφής και τη συμφωνία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το πακέτο ανάκαμψης», είπε ο κ. Σχοινάς. Η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα καλείται να συνδυάσει την προστασία ανθρώπων με την προστασία συνόρων που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε με νόημα ότι η Ελλάδα περιμένει να δει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη «η οποία δεν ήταν στο παρελθόν τόσο επαρκής».

Ο κ. Σχοινάς μίλησε στο Περιφερειακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας, όπου, μεταξύ άλλων, έκανε αναφορά σε έλλειμμα στη δυνατότητα ανταπόκρισης της Ευρώπης στις προσδοκίες των πολιτών στην πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά και γενναίες αποφάσεις όσον αφορά τα μέτρα επανεκκίνησης σε δεύτερη φάση. Χαρακτήρισε μάλιστα «ιστορική» την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνολικού μεγέθους πάνω από 5 τρισ. ευρώ για οικονομική ανάκαμψη, ωστόσο παραδέχθηκε ότι «η οικονομία μας θα πάρει χρόνια να γυρίσει στα προ κρίσης επίπεδά της». Ενόψει της συνάντησης των ηγετών των κρατών -μελών της Ε.Ε. για το νέο Ευρωπαϊκό Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το πακέτο ανάκαμψης γνωστό και ως Next Generation EU τις επόμενες ημέρες αναφέρθηκε σε μια ευκαιρία για την Ελλάδα «να σχεδιάσει ένα νέο πρότυπο οικονομικό και αναπτυξιακό υπόδειγμα». 

«Η Ελλάδα ωφελείται πολύ περισσότερο απ’ όσο θα υπολόγιζε και ο πλέον αισιόδοξος αναλυτής, με ένα επιπρόσθετο δηλαδή ΕΣΠΑ, επιπλέον των κοινοτικών πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την επόμενη επταετία. Τα 32 δισ. ευρώ που θα κατανεμηθούν στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 22 δισ. σε επιδοτήσεις και περίπου τα 10 δισ. σε χαμηλότοκα δάνεια», εξήγησε ο κ. Σχοινάς εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτά τα χρήματα θα δώσουν πνοή «στην ταλαιπωρημένη από την 3η κρίση που την χτυπά σε μια δεκαετία ελληνική οικονομία. Αυτή τη φορά όμως, το ευρωπαϊκό αντίδοτο δίνεται σε μια Ελλάδα που πατάει γερά στον δρόμο της οικονομικής ανάταξης με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή