Οργανώνονται οι «φυλές» στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει συνεδρίου

Οργανώνονται οι «φυλές» στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει συνεδρίου

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι η πραγματοποίηση του συνεδρίου είναι μια ουτοπία εξαιτίας της πανδημίας ψάχνουν από τώρα να βρουν πώς θα γίνει πράξη ο μετασχηματισμός. Οι «Σύμμαχοι» βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς επιθυμούν να βάλουν επίσημα τη σφραγίδα τους στο κόμμα. Η αναμονή είναι σε πολλές περιπτώσεις διαλυτική και οι τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το ηχητικό Παππά – Μιωνή, βραχυκυκλώνονται από υψηλά «κομματικά αμπέρ». Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του κατακερματισμού των «προεδρικών», που ψάχνουν να βρουν τα πατήματά τους στη «μετά Παππά» εποχή. Στέλεχος της Κίνησης Μελών που μίλησε στην «Κ» δεν ήξερε αν μαζί με τους πιο προβεβλημένους, Κ. Ζαχαριάδη, Ρ. Δούρου, Π. Ρήγα, Γ. Μπαλάφα, Ν. Σκορίνη, Α. Κοτσακά, θα πρέπει να συμπεριλάβει και τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής. Για ένα χρονικό διάστημα φαίνεται πως αρκετοί στο μπλοκ των «φρουρών του Τσίπρα» επιθυμούν ο Ν. Παππάς να καθίσει στις πίσω κομματικές θέσεις. Το σίγουρο είναι ότι η συγκεκριμένη ομάδα βρίσκεται σε απόλυτη συνεννόηση με τους Ν. Μπίστη, Θ. Θεοχαρόπουλο, Δ. Χατζησωκράτη και Π. Παναγιώτου που έχουν συνθέσει μαζί με άλλους της «Γέφυρας» το προοδευτικό μεταρρυθμιστικό ρεύμα. Από την πρωτοβουλία του «Κάραβελ», έχουν αποσυρθεί αρκετά στελέχη, τα οποία στην πορεία, όπως καταγγέλλουν, είδαν να λαμβάνουν χώρα προσωπικές στρατηγικές.

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Χρ. Σπίρτζης, ο Μ. Κάτσης, η Ν. Κασιμάτη, ο Α. Μεϊκόπουλος, ο Χ. Καλαματιανός και ο Μ. Χατζηγιαννάκης, έχουν φτιάξει τη δική τους πλατφόρμα και θέτουν ως προτεραιότητα το άνοιγμα διαύλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δημιουργώντας επαφές για νέα προοδευτικά σχήματα. Σε ερώτηση της «Κ» σε στενό συνεργάτη του Αλ. Τσίπρα για το πού βρίσκεται ο Π. Πολάκης στην ανθρωπογεωγραφία του κόμματος –ειδικά μετά τα τελευταία φωτογραφικά ενσταντανέ–, η απάντηση δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνειών: «Η λογική του Πολάκη, πως τα πολλά αμαρτήματα της Δεξιάς εξιλεώνουν τα παραστρατήματα της Αριστεράς, τον οδηγεί στην απομόνωση». Από το πρώην ΠΑΣΟΚ κοντά στον Αλ. Τσίπρα με πολύ συχνές επισκέψεις στην Κουμουνδούρου είναι η Μ. Ξενογιαννακοπούλου και ο Γ. Ραγκούσης.

Με σταθερή προεδρική αναφορά παραμένουν η Ολ. Γεροβασίλη, ο Αλ. Χαρίτσης, ο Μ. Καλογήρου, η Εφ. Αχτσιόγλου, η Ρ. Σβίγκου και ο Δ. Τζανακόπουλος. Ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάντως, με τη συμμετοχή του στο «Αριστερό Δίκτυο» μαζί με τους Δ. Βίτσα, Ν. Ηλιόπουλο και Κ. Πουλάκη έρχεται αρκετές φορές κοντά με τις απόψεις των «53+», που παραμένει ο βασικός πόλος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ. Π. Λάμπρου, Θ. Δρίτσας, Τ. Χριστοδουλοπούλου, Μ. Υδραίος και Κ. Κνήτου αποτελούν την «ατμομηχανή» της τάσης, που μέσα στην πανδημία ανέβασε τις μετοχές της με τους χαμηλούς τόνους με τους οποίους επέλεξε να κινηθεί. Ο Ευκλ. Τσακαλώτος εξακολουθεί να είναι ο άτυπος επικεφαλής των «53+» και μαζί με τους Ν. Βούτση, Π. Σκουρλέτη και Ν. Φίλη αποτελούν τους «βασικούς μετόχους» του κόμματος, που αρκετά συχνά τραβούν τον πρόεδρο από το «αριστερό μανίκι». Αλ. Φλαμπουράρης, Γ. Δραγασάκης και Αρ. Μπαλτάς είναι η τριάδα των «σοφών», με τους δύο τελευταίους να κινούνται συχνά-πυκνά εξ αριστερών του κ. Τσίπρα. Η σύγκρουση των τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ έχει κυρίως ιδεολογικό πρόσημο και αφορά την ταυτότητα και τη θέση του κόμματος στον πολιτικό χάρτη. Παρ’ όλα αυτά, και στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής εμφανίζονται αποκλίσεις. Οι εκπρόσωποι της «Γέφυρας» (Μπίστης, Λιάκος, Βαλντέν) από το πρώην εκσυγχρονιστικό μπλοκ υποστηρίζουν πως η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί τον οδηγό και για τα ελληνοτουρκικά. Η ομάδα των παλαιών κομματικών είναι επιφυλακτικοί στο άνοιγμα προς το Ισραήλ, ενώ και για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ επισημαίνουν πως πρέπει να υπάρχουν όρια. Σκεπτικισμό εκφράζουν και για τη στάση που πρέπει να κρατάει η αξιωματική αντιπολίτευση στα ενεργειακά.

Από τη «δεξιά πολυκατοικία», σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την εβδομάδα που έρχεται ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ Β. Κόκκαλης θα παρουσιάσει νέο φορέα που θα κινείται στον χώρο του Κέντρου και θα περιλαμβάνει μικρομεσαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ και αρκετούς εκπροσώπους της μεσαίας τάξης. Την ιδρυτική διακήρυξη αναμένεται να υπογράψουν περίπου 50 μέλη.​​​​​​

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή