Η τελευταία ευκαιρία των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Η τελευταία ευκαιρία των Ναυπηγείων Ελευσίνας

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελευταία ευκαιρία για τη διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας είναι η τρέχουσα προσπάθεια της κυβέρνησης να τα υπαγάγει σε διαδικασία εξυγίανσης του πτωχευτικού κώδικα, την οποία είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει η αμερικανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα DFC. Καθώς βαρύνονται με χρέη που ξεπερνούν τα 230 εκατομμύρια και με βάση ορισμένους υπολογισμούς ενδέχεται να προσεγγίζουν ακόμα και τα τριακόσια αν εγερθούν αξιώσεις από το Πολεμικό Ναυτικό, η αποτυχία ρύθμισής τους και ανάληψης της αποπληρωμής τους από νέο στρατηγικό επενδυτή θα οδηγήσει νομοτελειακά σε πτώχευση και διαδικασία ειδικής διαχείρισης. Αλλά η ειδική διαχείριση και ο εκπλειστηριασμός των περιουσιακών στοιχείων σημαίνει παράταση της αποτελμάτωσης των ναυπηγείων για τουλάχιστον ένα χρόνο. Ετσι η κυβέρνηση, η ONEX που ενδιαφέρεται να εξαγοράσει τα ναυπηγεία, αλλά και η βασική πιστώτρια τράπεζα Alpha Bank έχουν επιδοθεί το διάστημα αυτό σε μια προσπάθεια αναζήτησης μετοχών που θα ελέγχουν αθροιστικά το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης Νεώριο, μητρική των Ναυπηγείων Ελευσίνας, και θα συναινέσουν στη μεταβίβαση του ελέγχου της εταιρείας στην ONEX. Κίνηση απαραίτητη για να προχωρήσει η διαδικασία εξυγίανσης μέσω του πτωχευτικού δικαίου. Η διαδικασία αυτή προβλέπει πως ο βασικός πιστωτής που είναι το ελληνικό Δημόσιο (υπουργείο Οικονομικών και ασφαλιστικά ταμεία) μαζί με την πιστώτρια τράπεζα συμφωνούν με τον στρατηγικό επενδυτή, δηλαδή την ONEX, επί ενός σχεδίου αποπληρωμής των υποχρεώσεων αλλά και λειτουργίας των ναυπηγείων που θα παράγει τις απαραίτητες ταμειακές ροές για να αποπληρώνονται οι τρέχουσες αλλά και οι ρυθμισμένες υποχρεώσεις, και κατόπιν υποβάλλουν τη συμφωνία αυτή προς επικύρωση στο δικαστήριο με βάση τις πρόνοιες του άρθρου 106 Β και Δ του πτωχευτικού κώδικα. Τη συμφωνία προσυπέγραψαν ήδη οι μέτοχοι Νίκος Ταβουλάρης και Ιωάννης Στεφάνου, αλλά το αθροιστικό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου που οι δύο αυτοί μέτοχοι εκπροσωπούν δεν ξεπερνάει το 23,6% και έτσι χρειάζεται ακόμα δρόμος μέχρι να συγκεντρωθεί το 51% των μετοχών της εταιρείας. Ενα άλλο πακέτο μετοχών της τάξης του 24% φαίνεται να ελέγχεται από εταιρεία (Axis) η οποία συνδέεται με συμφέροντα του γιου του Νίκου Ταβουλάρη, Ιωάννη. Πλην όμως, ο Νίκος Ταβουλάρης αρνείται ότι έχει επιρροή επί αυτών των μετοχών. Η πληροφορία αυτή ούτε διαψεύδεται ούτε επιβεβαιώνεται αλλά η εξασφάλιση της συγκατάθεσης και αυτών των μετοχών θεωρείται και είναι εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου να προσεγγιστεί με ασφάλεια το 48% και να συγκεντρωθεί μετά ένα πρόσθετο 3%-4% μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Εξεύρεση λύσης

Η τελευταία ευκαιρία των Ναυπηγείων Ελευσίνας-1

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Ν. Παπαθανάσης συναντήθηκαν την Πέμπτη 2 Ιουλίου με τον ισχυρό άνδρα των ναυπηγείων Ν. Ταβουλάρη και τον πρόεδρο του ομίλου ONEX Πάνο Ξενοκώστα, με σκοπό την εξεύρεση λύσης. Στο πλαίσιο της συνάντησης οι μέτοχοι Ταβουλάρης και Στεφάνου συμφώνησαν να μεταβιβάσουν το σύνολο των μετοχών που κατέχουν στα ναυπηγεία στην ONEX, έναντι συμβολικού τιμήματος ενός ευρώ, και υπό τη διαλυτική αίρεση της κατάθεσης και επικύρωσης της συμφωνίας από το αρμόδιο δικαστήριο. Ολα τα μέρη συμφώνησαν επίσης να κληθούν άμεσα και οι υπόλοιποι μέτοχοι προκειμένου να ενημερωθούν για την παρούσα συμφωνία και να προσχωρήσουν σε αυτήν, ώστε να μεταβιβαστεί κατά τα ανωτέρω ποσοστό τουλάχιστον 51% των μετοχών της εταιρείας «Νεώριον Συμμετοχών Α.Ε.», μητρικής των Ναυπηγείων Ελευσίνας, γεγονός που, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της συμφωνίας εξυγίανσης.

Τη συμφωνία εξυγίανσης έχει δεχθεί να χρηματοδοτήσει, υπό την αίρεση της πραγματοποίησης νομικού και οικονομικού ελέγχου, η αμερικανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα DFC. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Τετάρτη στους εργαζομένους των ναυπηγείων ο υπουργός Ανάπτυξης, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, το διοικητικό συμβούλιο της DFC αποφάσισε ομόφωνα ότι η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας (εξαγορά και αναβάθμιση), με στρατηγικό επενδυτή την ONEX (η οποία λειτουργεί ήδη εδώ και περίπου δύο έτη και τα ναυπηγεία της Σύρου), είναι ένα project το οποίο θέλουν να χρηματοδοτήσουν. Σημειώνεται πως το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δώσει εντολή στην αρμόδια Διεύθυνση Κρατικών Ενισχύσεων να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (όπως οφείλει, αφού θα ρυθμιστούν και χρέη προς το Δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία). Οι πιστώτριες τράπεζες έχουν ήδη συναινέσει στη διαδικασία. Να σημειωθεί πως στο σχέδιο εξυγίανσης προβλέπεται η πληρωμή όλων των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Επίσης αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή η νέα τροπολογία παράτασης της σύμβασης με το Πολεμικό Ναυτικό, έτσι ώστε να συνεχιστεί κανονικά η μισθοδοσία των εργαζομένων, όπως γίνεται μέχρι τώρα μέσω του Πολεμικού Ναυτικού για το υπόλοιπο κομμάτι του προγράμματος των τορπιλακάτων.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρεϊ Πάιατ, αυτή την εβδομάδα δήλωσε πως μια επιτυχημένη επένδυση στο ναυπηγείο της Ελευσίνας θα είναι καλή για τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας, αλλά και θα καταστήσει την Ελευσίνα το κύριο ναυπηγείο για την υποστήριξη Ελλήνων, Αμερικανών και διεθνών πλοιοκτητών στην Ανατολική Μεσόγειο. «Με την επένδυση της ONEX, η Ελευσίνα μπορεί να γίνει και πάλι μια παγκόσμιας κλάσης εγκατάσταση, υποστηρίζοντας τον αυξανόμενο αριθμό πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, τον 6ο στόλο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, υπεράκτιες πλατφόρμες και άλλα πολεμικά και εμπορικά πλοία», εκτίμησε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή