«Σχεδιάζουμε διαπραγματεύσεις»

«Σχεδιάζουμε διαπραγματεύσεις»

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο ευρωπαϊκής μεσολάβησης ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λευκωσία αλλά και την Αθήνα συζήτησε χθες ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος επισκέφθηκε την Αγκυρα όπου και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με σκοπό ακριβώς τη μείωση των ελληνοτουρκικών εντάσεων. Σύμφωνα με την αγγλική έκδοση της εφημερίδας «Σαμπάχ», ο κ. Μπορέλ δήλωσε πως βρίσκεται στην Τουρκία ώστε να βρεθεί «μια λύση στη διαφορά ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα για την Ανατολική Μεσόγειο». Και πρόσθεσε ότι «σχεδιάζουμε να οργανώσουμε διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές», περιλαμβάνοντας στις «διαφωνίες» και το Κυπριακό. Ο υπαινιγμός του κ. Μπορέλ καταγράφεται μια εβδομάδα πριν από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ερχόμενης Δευτέρας, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» συνεδριάζουν με αποκλειστικό αντικείμενο την Τουρκία. Ο κ. Μπορέλ δήλωσε χθες ότι οι σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας δεν διανύουν την καλύτερη φάση τους, ενώ πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε να βρεθεί μια λύση για την καλύτερη διανομή των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες στην Κύπρο. Επίσης, τόνισε ότι η Ε.Ε. και η Τουρκία θα πρέπει να επανεξετάσουν ζητήματα όπως η τελωνειακή ένωση, το προσφυγικό αλλά και η συνεργασία στη Συρία και τη Λιβύη.

Ο κ. Τσαβούσογλου από την πλευρά του ήταν αρκετά σκληρός στις δηλώσεις του. Κατ’ αρχάς προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα απαντήσει σε οποιαδήποτε κύρωση αποφασιστεί εις βάρος της από την Ε.Ε., απειλώντας ευθέως με εργαλειοποίηση του προσφυγικού. «Αν η Ε.Ε. επιτρέψει δύο κράτη-μέλη της να θέσουν υπό ομηρία τα ζητήματα πολιτικής με την Τουρκία, τότε δεν θα εκπληρώσουμε τις ευθύνες μας για τους πρόσφυγες» είπε ο κ. Τσαβούσογλου. «Αν η Ε.Ε. λάβει πρόσθετες αποφάσεις κατά της Τουρκίας, θα πρέπει να απαντήσουμε», πρόσθεσε. Ως προς την πρόταση για ευρωπαϊκή παρέμβαση σχετικά με τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Τουρκία θα την υποδεχθεί, μόνο εφόσον είναι «μια έντιμη διαμεσολάβηση».

Κομισιόν για Αγία Σοφία

Χθες, η Κομισιόν έλαβε έμμεση, πλην σαφή, θέση υπέρ της διατήρησης του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας ως μουσείου. «Αντιλαμβανόμαστε ότι η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αυτό είναι σημαντικό και αυτό το ζήτημα πρέπει να το δούμε υπό αυτή την οπτική», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερικ Μάμερ, ενώ πρόσθεσε ότι «η Αγία Σοφία είναι σύμβολο ανοχής, διαλόγου και δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτά τα γεγονότα για να τροφοδοτήσουμε διαφωνία οποιασδήποτε μορφής μεταξύ των θρησκειών». Θέση στο ζήτημα έλαβε και το Κρεμλίνο από όπου ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ αφενός επισήμανε ότι η Αγκυρα θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι η Αγία Σοφία είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αφετέρου τόνισε πως η απόφαση αποτελεί «εσωτερική υπόθεση της τουρκικής δημοκρατίας». «Φυσικά είναι ένα αγαπημένο παγκόσμιο αριστούργημα για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Τουρκία απ’ όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των τουριστών που φθάνουν από τη Ρωσία, για τους οποίους εκτός από τουριστική αξία η Αγία Σοφία έχει και βαθιά ιερή πνευματική αξία», είπε ο κ. Πεσκόφ.

Τη «βαθιά ανησυχία» του για το ενδεχόμενο αλλαγής καθεστώτος της Αγίας Σοφίας εξέφρασε και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος. «Οποιαδήποτε απόπειρα να ταπεινωθεί ή να ποδοπατηθεί η χιλιετής πνευματική κληρονομιά της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως εισπράττεται από τον ρωσικό λαό –άλλοτε όπως και σήμερα– με πικρία και αγανάκτηση», ανέφερε και κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει σύνεση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή