Πρ. Παυλόπουλος: Νομικά ανυπόστατο το «τουρκολιβυκό μνημόνιο»

Πρ. Παυλόπουλος: Νομικά ανυπόστατο το «τουρκολιβυκό μνημόνιο»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομικά ανυπόστατο χαρακτήρισε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης, σημειώνοντας πως είναι ανίκανο να παραγάγει έννομα αποτελέσματα στο πεδίο της Διεθνούς Κοινότητας, άρα και έναντι της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημόσιου Δικαίου (EPLO) με θέμα: «Το νομικώς ανυπόστατο του «τουρκολιβυκού μνημονίου» και οι εντεύθεν νομικές συνέπειες στο πεδίο του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου». 

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το «τουρκολιβυκό μνημόνιο» της 27.11.2019 στερείται στοιχειώδους νομικού κύρους, τόσο λόγω του τρόπου σύναψής του κατ’ ευθεία παράβαση των διατάξεων της Σύμβασης της Βιέννης, όσο και λόγω της κατάφωρης παραβίασης ουσιωδών διατάξεων της «Σύμβασης του Montego Bay» του 1982, ως προς την οριοθέτηση ΑΟΖ. 

Ειδικότερα, όπως εξήγησε, το  «τουρκολιβυκό μνημόνιο» έχει συναφθεί κατά παράβαση κανόνων «θεμελιώδους σημασίας» του εσωτερικού Δικαίου της Λιβύης, χωρίς τη σύμπραξη της Βουλής των Αντιπροσώπων. 

Είπε επίσης ότι το «τουρκολιβυκό μνημόνιο» επιχειρεί οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζοντας κατάφωρα ουσιώδεις διατάξεις της «Σύμβασης του Montego Bay» του 1982, πρωτίστως ως προς την ΑΟΖ του Καστελόριζου, της Καρπάθου, της Ρόδου και της Κρήτης.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι από την πλευρά της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει, ευθύς εξ αρχής, καταστεί σαφές ότι το «τουρκολιβυκό μνημόνιο» είναι νομικώς ανυπόστατο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. 

«Με αυτή την θέση και αυτό τον τρόπο αντίδρασης, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτρέπει αποτελεσματικώς και τον κίνδυνο το “τουρκολιβυκό μνημόνιο” να δημιουργήσει άκρως αρνητικό προηγούμενο εφαρμογής του Δικαίου της Θάλασσας για την οριοθέτηση ΑΟΖ στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό θαλάσσιο χώρο», κατέληξε.

Στο μεταξύ, την «ξένη ανάμιξη που έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα» στη Λιβύη, με «την αποστολή εξελιγμένου εξοπλισμού και τον αριθμό των μισθοφόρων που εμπλέκονται σε μάχες», κατήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία και η Τουρκία συνεργάζονται για να επιτευχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη, αλλά η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν επιθυμεί μια τέτοια λύση.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλοτουρκική ένταση στα νερά της Μεσογείου

Βομβάρδισαν τουρκικούς στόχους στη Λιβύη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή