Διάλογο για το Αιγαίο προτείνει η Αγκυρα

Διάλογο για το Αιγαίο προτείνει η Αγκυρα

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περίγραμμα των ελληνοτουρκικών διαφορών μέσα από το πρίσμα της Αγκυρας, προτείνοντας την έναρξη διαπραγματεύσεων για «τα ζητήματα στο Αιγαίο», παρουσίασε σε συνέντευξή του στο Αναντολού ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Καλίν, ο οποίος είχε την ευθύνη των συνεννοήσεων από τουρκικής πλευράς για την πρόσφατη επικοινωνία του κ. Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτήρισε τη συνομιλία των δύο ηγετών «πολύ καλή» και επισήμανε ότι «συζητήθηκαν διμερή θέματα, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειος και άλλα ζητήματα, σχετικά με την Ε.Ε.». Επί τούτου, μάλιστα, τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει παραδοσιακά την ενταξιακή πορεία της Ε.Ε. Ως προς τις υφιστάμενες διαφορές, ο κ. Καλίν τόνισε ότι «η δική μας προσδοκία είναι να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτές τις σχέσεις μας με την Ελλάδα ως γείτονά μας με την πιο θετική προσέγγιση σε όλους τους τομείς».

Ως προς τους διαύλους επικοινωνίας, ο κ. Καλίν πρόσθεσε ότι «είναι δυνατόν να μιλήσουμε άμεσα για ζητήματα όπως το Αιγαίο και να επιλύσουμε διαφορές απόψεων ή διαφορές που προκύπτουν κατά καιρούς. Αυτά τα κανάλια ήταν ανοιχτά στο παρελθόν και ενδέχεται να είναι ανοιχτά και από εδώ και στο εξής». Ο κ. Καλίν περιέλαβε στα διμερή ζητήματα και την ύπαρξη, όπως είπε «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη. «Εχουμε μουσουλμάνους πολίτες μας τουρκικής καταγωγής που ζουν εκεί, υπάρχει τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, έχουν ζητήματα και άλλα θέματα», είπε ενδεικτικά. Σύμφωνα με τον κ. Καλίν, «αυτό που επιθυμούμε και προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προσδοκία μας να γίνουν βήματα και πρέπει να θεσπιστεί μια δίκαιη περιφερειακή τάξη που θα σέβεται πραγματικά τα δικαιώματα και συμφέροντα όλων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή