Προστατευμένο το δικαίωμα του συνέρχεσθαι

Προστατευμένο το δικαίωμα του συνέρχεσθαι

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία απόλυτα θεσμική πρωτολογία η οποία δεν παρεξέκλινε καθόλου από το θέμα της συζήτησης, που ήταν το νομοσχέδιο για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στα επιχειρήματα εκείνα που αποδεικνύουν σύμφωνα με τον ίδιο την ορθότητα του νομοσχεδίου που επιχειρεί να βάλει τάξη στις μικρές διαδηλώσεις.

Ο πρωθυπουργός κατ’ αρχάς απέκρουσε τα όσα ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ περί προσπάθειας κατάλυσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών. «Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο. Το αναγνωρίζουν και το κατοχυρώνουν, άλλωστε, τα Συντάγματά μας εδώ και 1,5 αιώνα από το 1864. Και μάλιστα σχεδόν με την ίδια διατύπωση σε όλες τις αναθεωρήσεις που έχουν μεσολαβήσει μέχρι τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακολούθως, ο πρωθυπουργός επιχειρηματολόγησε υπέρ της κεντρικής φιλοσοφίας του νομοσχεδίου, λέγοντας πως οι μικρές πορείες δημιουργούν «απροσπέλαστο κέντρο, ακινητοποιημένα οχήματα στους δρόμους» και «πολιορκημένους πολίτες οι οποίοι θέλουν να πάνε στις δουλειές τους και άδεια από πελάτες τα καταστήματα εμπορικών δρόμων». Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε, δε, πως από την υπάρχουσα διαδικασία βγαίνουν ζημιωμένοι και οι ίδιοι οι διαδηλωτές, καθώς «σπάνια γίνονται γνωστά τα αιτήματά τους, διότι πολύ απλά, όταν κλείνει το κέντρο της πόλης, κανείς δεν βλέπει τον διαμαρτυρόμενο ο οποίος περπατάει σε έναν κλειστό δρόμο» και  σχεδόν πάντα «αντί για συμπαράσταση και αποδοχή που θα έπρεπε να είναι το βασικό ζητούμενο οποιουδήποτε επιδιώκει να διαδηλώνει, συγκεντρώνουν τελικά οι διαδηλωτές την οργή των υπολοίπων πολιτών».

Παρά, πάντως, το γεγονός πως ο πρωθυπουργός επέλεξε, όπως προαναφέρθηκε, να μιλήσει απόλυτα θεσμικά, δεν άφησε αναπάντητα τα περί «χουντονόμου» που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ.  «Ξεχνάτε» ανέφερε ο πρωθυπουργός πως «ενίοτε επικαλεστήκατε το υφιστάμενο και εν ενεργεία χουντικό πλαίσιο για να απαγορεύσετε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της δικής σας θητείας», θυμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση απαγόρευσε διαμαρτυρία αστυνομικών το 2017 στα Εξάρχεια, επίσης το 2017 συγκέντρωση Κούρδων και τον Ιανουάριο του 2019 προγραμματισμένη διαδήλωση στο Σύνταγμα. «Εσείς απαγορεύσατε αυτές τις συγκεντρώσεις, πατώντας πάνω σε χουντικά νομοθετήματα» είπε ο πρωθυπουργός. Σε συνέχεια της επιχειρηματολογίας του υπέρ του σχεδίου νόμου, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η Ελλάδα σήμερα «έχει ανάγκη από σύγχρονους δημοκρατικούς κανόνες δικαιοσύνης και λογικής, που θα κατοχυρώνουν το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται, αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλίζουν και το ισότιμο δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία στον δημόσιο χώρο». Ανέφερε, δε, πως το νομοσχέδιο διέπεται από την «αρχή της αναλογικότητας», δηλαδή «την έκταση μιας διαδήλωσης σε σχέση με το αποτύπωμά της στην καθημερινότητα». Η επιλογή Μητστοτάκη να μην αναφερθεί στα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τον Νίκο Παππά ήταν απόλυτα συνειδητή, όπως φάνηκε από την τριτολογία του. «Δεν θα μπω στον πειρασμό καθόλου σήμερα να μιλήσω για σκάνδαλα και σκανδαλολογία» ανέφερε προσθέτοντας, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, πως το θέμα δεν έχει κλείσει. «Μην ανησυχείτε, θα υπάρχει πολύς χρόνος να ερωτηθείτε και να δώσετε εξηγήσεις για όλα αυτά τα οποία ακούμε. Εδώ θα είμαστε». Νωρίτερα, πάντως, ο Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς σχετικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να σταλεί η δικογραφία πίσω στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση και ενδεχομένως συσχέτιση με άλλες υποθέσεις.

Τέλος, από τη χθεσινή ομιλία του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή πως δύο φορές μίλησε με θετικά λόγια για τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ επί του σχεδίου νόμου, γεγονός  που καταδεικνύει πως ο πρωθυπουργός στρατηγικά συνεχίζει να κοιτά προς τον μεσαίο χώρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή