Εκτεταμένοι έλεγχοι πανελλαδικά

Εκτεταμένοι έλεγχοι πανελλαδικά

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόγραμμα εκτεταμένων ελέγχων σε παντός είδους επιχειρήσεις και υπηρεσίες για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού ξεκινά το επόμενο διάστημα σε όλη τη χώρα υπό τον συντονισμό της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αγγελος Μπίνης, από την ερχόμενη Τετάρτη ελεγκτικά κλιμάκια στα οποία θα συμμετέχουν –ανάλογα με την περίπτωση– η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, οι λιμενικές αρχές και οι Διευθύνσεις Υγείας των Περιφερειών, θα ξεκινήσουν ελέγχους σε όλου του τύπου τις επιχειρήσεις, από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και λιανεμπορίου μέχρι μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ά. με στόχο αφενός να διαπιστώσουν εάν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα που αφορούν τον περιορισμό της διάδοσης του SARS-CoV-2, αφετέρου εάν εφαρμόζεται η αντικαπνιστική νομοθεσία. Σύμφωνα με τον κ. Μπίνη, οι έλεγχοι θα επεκταθούν στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, σε πρωινή, απογευματινή και βραδινή βάση, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ενώ θα είναι ιδιαίτερα εντατικοί τα Σαββατοκύριακα.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων, (δηλαδή ο αριθμός τους και τα ποσοστά παραβατικότητας), θα δημοσιοποιούνται τακτικά, προκειμένου να υπάρχει ενημέρωση τόσο των πολιτών όσο και των ίδιων των επιχειρηματιών.

Την ίδια στιγμή, ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης συμβάντων και σκαναρίσματος του PLF (κωδικός που λαμβάνουν οι ταξιδιώτες μετά τη συμπλήρωση της ειδικής φόρμας πριν από την είσοδό τους στη χώρα) θέτει εντός των ημερών σε λειτουργία ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τη διαδικασία δειγματοληψίας, ενώ θα επιτρέπει στον ΕΟΔΥ να παρακολουθεί διαρκώς και να αποστέλλει άμεσα, με μία απλή ειδοποίηση τις Κινητές Ομάδες Υγείας, όπου υπάρχει ανάγκη.

Οπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, με το νέο σύστημα και τις νέες φορητές συσκευές ιατρικού τύπου που χρησιμοποιεί, θα σκανάρεται το PLF και θα περνούν αυτόματα τα στοιχεία του ταξιδιώτη, στο σύστημα του ΕΟΔΥ. Η νέα διαδικασία θα συνεπάγεται μηδενικά λάθη, μείωση του χρόνου που απαιτείται για την καταχώριση των στοιχείων των ταξιδιωτών (ειδικά στον Προμαχώνα μπορεί να διαρκεί από 3 έως 5 λεπτά ανά επισκέπτη), ενώ θα ενημερώνονται άμεσα και τα εργαστήρια που λαμβάνουν τα δείγματα. Το ίδιο σύστημα θα παρέχει πληροφορίες στον ΕΟΔΥ, το υπουργείο Υγείας και όλους τους εμπλεκομένους, πληροφορίες για τη θέση των ΚΟΜΥ. Οταν ο Οργανισμός θα δέχεται ένα αίτημα ότι πρέπει να γίνει σε κάποιο σημείο έλεγχος θα το αναθέτει στη κοντινότερη ΚΟΜΥ.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή έχουν ενεργοποιηθεί 210 ΚΟΜΥ οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει 3.900 αποστολές και 75.000 δειγματοληψίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή