ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα κρούσματα φέρνουν μέτρα

Τα κρούσματα φέρνουν μέτρα

Μια ηχηρή καμπάνα, και όχι απλά καμπανάκι, ήταν τα μέτρα που αποφασίστηκαν μετά τη διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με αφορμή τα τελευταία δεδομένα στην εξάπλωση του κορωνοϊού, τόσο εντός της χώρας όσο και στα γειτονικά Βαλκάνια, που παρουσιάζουν εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων. Οπως ανακοινώθηκε με το πέρας της σύσκεψης που κράτησε πάνω από δύο ώρες, από την ερχόμενη Τρίτη 14 Ιουλίου όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Επίσης, παραμένει σε ισχύ η συμπλήρωση της ειδικής φόρμας PLF και ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης περιορίζεται σε 24 από 48 ώρες πριν από την άφιξη στην Ελλάδα. Ακόμη αποφασίστηκε η ενίσχυση των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων εξ ου και δεκάδες κλιμάκια ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιήσουν εντατικούς ελέγχους (πάνω από 300) σε όλη την Ελλάδα μέχρι την Κυριακή.

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τόνισε πως «δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση», προσθέτοντας πως «το άνοιγμα της χώρας πρέπει να γίνεται με πρώτο μέλημα την ασφάλεια τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών». Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων που έχουν προβλεφθεί, στην εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και στη λήψη πρόσθετων προστατευτικών μέτρων, ειδικά στα βόρεια σύνορα της χώρας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα υπάρχουν επιπλέον έλεγχοι και για τα «βασικά», δηλαδή τη χρήση μάσκας και τα πρωτόκολλα υγιεινής στα μαγαζιά, καθώς πλέον τα συγκεκριμένα μέτρα εφαρμόζονται ελάχιστα.

Κρίσιμο δεκαπενθήμερο

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν όλες οι παράμετροι, μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο του Προμαχώνα. Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό στην παρούσα φάση, καθώς μόλις άνοιξε η τουριστική σεζόν και οι επαγγελματίες του κλάδου επιχειρούν να σταθούν στα πόδια τους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί και σε 15 μέρες ενδέχεται να υπάρξουν νέες αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση είναι δυναμική και θα εξετάζεται σε καθημερινή βάση, καθώς δεν υπάρχει ανησυχία μόνο για τα εισαγόμενα κρούσματα, αλλά και για την αυξανόμενη τάση στο εσωτερικό. Αυτό τόνισε και ο Στέλιος Πέτσας, λέγοντας πως «η αύξηση στα εισαγόμενα και εσωτερικά κρούσματα χτυπά καμπάνα κινδύνου και απαιτεί να βάλουμε φρένο στον επικίνδυνο εφησυχασμό διότι ο κορωνοϊός δεν έφυγε, είναι εδώ και τρέφεται από τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης». Και ο Σωτήρης Τσιόδρας από την πλευρά του τόνισε την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης και την ανησυχία του για την υγειονομική κατάσταση στα Βαλκάνια.