Ο ανασχηματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ κρίνει το μέλλον του Παππά

Ο ανασχηματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ κρίνει το μέλλον του Παππά

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την πτέρυγα των προεδρικών –φανατικοί υπέρμαχοι του ανοίγματος προς το Κέντρο–, που χειροκρότησαν μέσα στην Ολομέλεια τον Γιώργο Παπανδρέου, εξακολουθούν να στηρίζουν τον Νίκο Παππά εκτιμώντας πως το νέο κύμα εσωστρέφειας στο κόμμα θα επηρεάσει τον μετασχηματισμό και συνεπώς τη διαδικασία της διεύρυνσης. Ατυπος επικεφαλής της τάσης της πλειοψηφίας, ο τέως υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έχει μεν εφεδρείες για να αφήσει «στο πόδι του», όμως δεν είναι το ίδιο. Οι «κομματικοί» μπορεί να μην χαίρονται, αφού, σε τελική ανάλυση, η ζημιά τούς επηρεάζει, ωστόσο έχουν βρει την ευκαιρία να υπερηφανεύονται πως υπηρετούν τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ. Το συγκεκριμένο μπλοκ στην Κουμουνδούρου, που για άλλη μια φορά είναι διχασμένη, βλέπει τα πράγματα εντελώς διαφορετικά και υποστηρίζει την προσωρινή, έστω, απομάκρυνση του πρώην υπουργού από την πρώτη γραμμή.

«Μιλήσαμε με λάθος ανθρώπους, που κάνουν business με τη Ν.Δ.» ανέφερε βουλευτής της πλειοψηφικής τάσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αποτυπώνοντας τον προβληματισμό και το βαρύ κλίμα που επικρατεί διατασικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Το αντικείμενο άτυπων συσκέψεων την εβδομάδα που πέρασε στην αξιωματική αντιπολίτευση, με ή και χωρίς τον Νίκο Παππά, φέρεται να αφορούσε, σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου, σε μεγάλο βαθμό τη διαχείριση των υποθέσεών του. Η ηγετική ομάδα γνωρίζει καλά ότι υπό την απειλή νέων αποκαλύψεων ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευτεί πολύ, ενώ και το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή θα βαθύνει το εσωκομματικό ρήγμα. Και αν παλαιότερα ο τέως πρωθυπουργός μπορούσε να κρύβει κάτω από το χαλί τα προβλήματα, σε αυτή την περίπτωση ξέρει πως η Ν.Δ. θα κάνει τα πάντα να μην κλείσει η «πληγή» που άνοιξε.

Τα επόμενα βήματά του σκια-γράφησε ο Ν. Παππάς την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μετά την επισήμανση πως ο πόλεμος που δέχεται είναι το αποτέλεσμα των τηλεοπτικών αδειών, απάντησε και στην προτροπή του Νίκου Βούτση για λύση των διαφορών μέσω της νομικής οδού, όπου χρειάζεται. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», φέρεται να τόνισε πως «η Δεξιά θέλει να μας πάει από τον δρόμο και τη Βουλή στις δικαστικές αίθουσες». Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν, πάντως, ότι ο πρώην υπουργός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αγωγών το επόμενο διάστημα.

Θα μπορούσε ένα αρκετά μεγάλο «λίφτινγκ» στους επικεφαλής τομεάρχες να «λυτρώσει» τον Αλέξη Τσίπρα; Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», σχετικές εισηγήσεις έχει ήδη δεχθεί ο πρόεδρος τις τελευταίες ημέρες και όλα δείχνουν πως ο ανασχηματισμός είναι μια ειλημμένη απόφαση. Το σωστό timing φαίνεται πως απασχολεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να φανεί πως η απομάκρυνση Παππά από τον τομέα ευθύνης του υπαγορεύεται από τη Ν.Δ. «Το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Τέλος Ιουλίου είναι μια καλή ημερομηνία», τόνιζε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου στην «Κ», υποστηρίζοντας ότι το κόμμα χρειάζεται γρήγορα ένα restart σε συνδυασμό με μια αυτοκάθαρση. Είναι αρκετοί, πάντως, όσοι πιστεύουν πως το χρονικό σημείο δεν είναι κατάλληλο για να διαταραχθούν οι ισορροπίες και συνεπώς δεν είναι η ώρα ο Αλέξης Τσίπρας να μη στηρίξει μέχρι τέλους τον στενό συνεργάτη του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή