Αγία Σοφία: Mπαράζ αντιδράσεων από τον κόσμο της Ορθοδοξίας

Αγία Σοφία: Mπαράζ αντιδράσεων από τον κόσμο της Ορθοδοξίας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο επικοινώνησε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της και την αλληλεγγύη ολόκληρου του ελληνικού λαού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά την απόφαση της Aγκυρας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Την ίδια στιγμή, μπαράζ αντιδράσεων στην απόφαση καταγράφεται από τον ορθόδοξο κόσμο.

Ειδικότερα, η κ. Σακελλαροπούλου στην επικοινωνία της με τον Οικουμενικό Πατριάρχη δήλωσε και τη βούλησή της να συμβάλει με κάθε τρόπο στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, ώστε να παραμείνει η Αγία Σοφία οικουμενικό μνημείο πολιτισμού και θρησκευτικού διαλόγου.

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο επικοινώνησε το μεσημέρι της Κυριακής και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος. «Η εργαλειοποίηση της θρησκείας για την επιδίωξη κομματικών, γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών σκοπιμοτήτων χαρακτηρίζει αυτόν που την επιχειρεί. Η προσβολή και η ύβρις δεν αφορούν μόνο την Ορθοδοξία και τη Χριστιανοσύνη γενικότερα, αλλά και όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα, κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Είναι σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν», ανέφερε.

«Αδιανόητη και ακατανόητη» χαρακτήρισε, μιλώντας χθες στο BBC, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει πληθώρα λατρευτικών χώρων των μουσουλμάνων στην Κωνσταντινούπολη. Ο κ. Ελπιδοφόρος τόνισε ότι η απόφαση πληγώνει βαθύτατα το θρησκευτικό συναίσθημα όλων των Ορθοδόξων και όλων των χριστιανών, εν γένει, αλλά και το συναίσθημα εκατομμυρίων άλλων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Πολιτιστική τζιχάντ» χαρακτήρισε χθες (ΕΡΤ) την απόφαση ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος. «Η απόφαση ανήκει στις τραγικές αποφάσεις και ενέργειες που ναρκοθετούν τη μεγαλύτερη ελπίδα της εποχής μας, την ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών και των πολιτισμών», ανέφερε σε άλλες σχετικές δηλώσεις του. Και συνέχισε: «Αυτή η απόφαση μας γυρίζει πίσω σε σκοτεινές ιστορικές πτυχές. Το λάδι της θρησκείας είναι αμαρτία και λάθος να χρησιμοποιείται για να ανάβει και να εξυπηρετεί εθνικιστικούς σκοπούς».

Για την ανάγκη για «αφύπνιση και εγρήγορση ολόκληρου του πνευματικού κόσμου, των χριστιανικών ομολογιών και λοιπών Εκκλησιών, των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών ώστε να ανακληθεί η απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί» μίλησε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η Ιεραρχία έκανε λόγο για «πολιτισμικό έλλειμμα εκ μέρους της ηγεσίας της γείτονος χώρας». Προκλητική και διχαστική χαρακτήρισε την απόφαση η Εκκλησία της Κρήτης.

Τέλος, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης καλεί την κυβέρνηση της Αυστραλίας να καταδικάσει την απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία, ενώ με επιστολή της στον Eλληνα πρωθυπουργό επικροτεί την άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή