Κυρ. Μητσοτάκης: Τα μνημεία δεν ταπεινώνονται, ταπεινώνουν αυτούς που δεν τα σέβονται

Κυρ. Μητσοτάκης: Τα μνημεία δεν ταπεινώνονται, ταπεινώνουν αυτούς που δεν τα σέβονται

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ενέργειες της Τουρκίας εξακολουθούν να κινούνται εκτός του Διεθνούς Δικαίου, σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, μετά από τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αναφερόμενος στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, έκανε λόγο για αχρείαστη και μικρόψυχη απόφαση της Τουρκίας, σημειώνοντας πως η Ελλάδα μελετά την αντίδρασή της σε όλα τα επίπεδα.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επιθετική τη στάση της Άγκυρας, σημειώνοντας ότι παραβιάζει ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας. Όπως είπε, οι προκλήσεις της Τουρκίας είναι πολλές και κοινές, ενώ δεν απευθύνονται μόνο απέναντι στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. «Χρήζουν μιας συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης» πρόσθεσε καλώντας την Ευρώπη να καταρτίσει κατάλογο κυρώσεων.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, σημείωσε ότι «διεκδικεί ρόλο τοπικού ταραχοποιού» και τόνισε πως Ελλάδα και Κύπρος ουδέποτε αρνήθηκαν τον καλόπιστο διάλογο, ο οποίος όμως θα βασίζεται στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας.

«Συζητήσαμε και την πρωτοφανή απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας. Απόφαση που μας πληγώνει ως Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους και ως πολίτες του κόσμου» συνέχισε και έκανε λόγο για παγκόσμιο θέμα. Χαρακτήρισε εξάλλου οπισθοδρομική την κίνηση της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η Άγκυρα επιλέγει να κόψει δεσμούς με τον δυτικό κόσμο, ενώ σημείωσε ότι μόνο αδυναμία μπορεί να υποδηλώνει η απόφαση του κ. Ερντογάν για την Αγία Σοφία.

«Η Αγία Σοφία αναδείχθηκε σε παγκόσμιο μνημείο και αυτό δεν αλλάζει» τόνισε και σημείωσε ότι «η ιστορία διδάσκει ότι η κληρονομιά του κόσμου δεν μπορεί να γίνει διελκυστίνδα μεταξύ των κρατών». «Η Αγία Σοφία μας ξεπερνά όλους» επισήμανε, ενώ τόνισε ότι «τα μνημεία δεν ταπεινώνονται αλλά ταπεινώνουν αυτούς που δεν τα σέβονται» και σημείωσε πως «όσοι τη βεβηλώνουν την αποκαλούν με το βυζαντινό της όνομα: Αγία Σοφία».

Ν. Αναστασιάδης: Αδιανόητο να περιφρονούνται με τόση αμετροέπεια πολιτιστικά κληρονομήματα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως «δεν είμαστε εμείς που απειλούμε κανέναν, αντιθέτως, Ελλάδα, Κύπρος και Ευρώπη απειλούνται», τονίζοντας πως η Άγκυρα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αν και είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά την Αγία Σοφία, είπε ότι δεν ανέμενε κανένας από ένα κοσμικό κράτος τη μετατροπή της σε τέμενος. «Από κοινού θα ενεργήσουμε, και μαζί μας οι απανταχού πολιτισμένοι άνθρωποι, πολιτικοί και πολίτες, ώστε να σταλεί ισχυρό μήνυμα ότι είναι αδιανόητο τη σύγχρονη εποχή να περιφρονούνται με τόση αμετροέπεια πολιτιστικά κληρονομήματα» επισήμανε.

«Τα συμπεράσματα από τις συνομιλίες είναι κοινά. Δεν θα επιτρέψουμε να επικρατήσει αυτό που η Τουρκία επιδιώκει, να υποκύψουμε στην πρόκληση για να δημιουργηθεί μια κρίση αχρείαστη» σημείωσε επίσης.

Διαβάστε επίσης:

Κ. Σακελλαροπούλου για Αγία Σοφία: Ανεπανόρθωτο πλήγμα στον χριστιανικό κόσμο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή