Συντονισμός Αθήνας – Λευκωσίας

Συντονισμός Αθήνας – Λευκωσίας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό τετ α τετ, για τον συντονισμό της δράσης των δύο χωρών, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 17ης και 18ης Ιουλίου, είχαν χθες στην Αθήνα ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε άριστο κλίμα, επιβεβαιώνοντας τη συναντίληψη των δύο πλευρών, παρά τις επιμέρους διαφορετικές οπτικές που υπάρχουν.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε για μία ακόμα φορά πως οι ενέργειες της Τουρκίας στρέφονται «κατά της Ευρώπης, όχι μόνο κατά των δύο κρατών μας» και ως εκ τούτου «χρήζουν και μιας συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης», ενώ πρόσθεσε πως «Ελλάδα και Κύπρος, συντονιζόμαστε, όπως το κάναμε πάντα και θα εξακολουθούμε να το κάνουμε» και «διακηρύσσουμε ότι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της διεθνούς νομιμότητας, σημαίνει την ώρα για δυναμικότερες αντιδράσεις». Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μία πολύ σκληρή έκφραση για την Τουρκία, λέγοντας πως «διεκδικεί ρόλο τοπικού ταραχοποιού και απειλεί τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή», προσθέτοντας πως «Ελλάδα και Κύπρος ουδέποτε αρνήθηκαν τον καλόπιστο διάλογο που βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού των δικαιωμάτων και των σχέσεων της καλής γειτονίας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα πως το κακό κλίμα «επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο από την προκλητική απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί», τονίζοντας δε, πως «δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικό, δεν είναι καν θέμα ευρωτουρκικό, είναι παγκόσμιο. Είναι πανανθρώπινο ζήτημα».

Από την πλευρά του, ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τον «άριστο συντονισμό των δύο κυβερνήσεων» και την «από κοινού αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα, όχι μέσα από μία αντίστοιχη πρόκληση, αλλά μέσα από την επιδίωξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, μιας ουσιαστικής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Eνωσης».

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο θέμα της Αγίας Σοφίας, εντάσσοντάς το στις τουρκικές προκλήσεις. Ο Κύπριος πρόεδρος έγινε δεκτός και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία κατά τον διάλογό τους σημείωσε πως «η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και να υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες για την εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης». Η κ. Σακελλαροπούλου πρόσθεσε ότι η επίσκεψη Αναστασιάδη συμπίπτει με την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η οποία «έπληξε ανεπανόρθωτα τον Ελληνισμό και τον χριστιανικό κόσμο».

Συνάντηση με Τσίπρα

O κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τόνισε πως «τώρα όσο ποτέ είναι απαραίτητος ο συντονισμός με την Κυπριακή Δημοκρατία». Αναφερόμενος στην απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τη χαρακτήρισε «θλιβερή, προκλητική και προσβλητική για τον ελληνισμό, για τον χριστιανισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή