Ανάλυση: Μεταξύ μυστικής διπλωματίας και πραγματικότητας

Ανάλυση: Μεταξύ μυστικής διπλωματίας και πραγματικότητας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μέρες και οι νύχτες που περνούν φέρνουν, όπως όλα δείχνουν, ολοένα και πιο κοντά την κρίση στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η Αθήνα βρίσκεται ολοένα και πιο βαθιά στα θολά νερά ενός γεωπολιτικού παιχνιδιού με προεκτάσεις που δεν περιορίζονται στις αμιγώς ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά επεκτείνονται στην παρουσία των ΗΠΑ και της Ρωσίας, στην περιοχή, τις ηγεμονικές βλέψεις της Αγκυρας και την ευρωπαϊκή αμφιθυμία να διαδραματίσει ρόλο σε μια περιοχή άμεσου, ζωτικού και στρατηγικού συμφέροντός της. Στην Ε.Ε. υπάρχει διχασμός απόψεων. Η Γαλλία ακολουθεί μια τροχιά σύγκρουσης με την Τουρκία καθώς, όπως είπε γι’ ακόμη μια φορά ενόψει της Εθνικής επετείου της 14ης Ιουλίου ο Εμανουέλ Μακρόν, η Μεσόγειος έχει γίνει μάρτυρας δράσης τρίτων χωρών. Η Γαλλία ως μεσογειακή χώρα, με συμφέροντα, μεταξύ άλλων, στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αντιλαμβάνεται την έννοια της ήπιας ισχύος και βλέπει την Τουρκία ανταγωνιστικά.

Αντίθετα, η Γερμανία παραδοσιακά στραμμένη στον κεντροευρωπαϊκό και ανατολικοευρωπαϊκό χώρο, αντιμετωπίζει την Μεσόγειο με μια σχετική καχυποψία και μια διάθεση να παίξει στους όρους τους τουρκικού παιχνιδιού. Το παιχνίδι αυτό έχει έναν βασικό, πολύ απλό κανόνα, την αποκαλούμενη αμοιβαιότητα (ίσως δεν υπάρχει πιο αγαπημένη αγγλική λέξη των Τούρκων διπλωματών από το “reciprocity”) που καθιστά κάθε συζήτηση με την Αγκυρα ένα παζάρι ανταλλαγής. Η μεσολάβηση του Βερολίνου που έσπευσε να «κρεμάσει στα μανταλάκια» ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είναι ενδεικτική της αντίληψης της Καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία δεν επιθυμεί μια Ελληνοτουρκική κρίση εν μέσω Γερμανικής προεδρίας. Από την άλλη πλευρά, η δημοσιοποίησή της είναι ενδεικτική των αντιλήψεων στην Αγκυρα, η οποία ολοένα και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση επισημαίνει στους Ευρωπαίους συνομιλητές της ότι η αυτή η περιοχή του πλανήτη (Ανατολική Μεσόγειος) εφάπτεται με τα Τουρκικά συμφέροντα, ως εκ τούτου, αντιμετωπίζει τις χώρες της Ε.Ε. ξεχωριστά και όχι ως σύνολο. Πρακτικά η Αγκυρα απαντά ότι η Ε.Ε. δεν έχει καμία δουλειά στις διαφορές της Τουρκίας με την Ελλάδα ή την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η νέα προαναγγελία ερευνών στην Κυπριακή υφαλοκρηπίδα, παρότι δεν προσθέτει κάτι καινούριο, ούτε και εκπλήσσει, αποτελεί μια σαφή απάντηση στην ψευδαίσθηση όσων υποθέτουν ότι η Αγκυρα θα καθίσει σε ένα τραπέζι να συζητήσει με αυτό που αντιλαμβάνεται ως «τρίτα μέρη» για πράγματα τα οποία – με τον ένα ή άλλο τρόπο -θεωρεί κεκτημένα της. Το Βερολίνο έχει, βέβαια, βαρύνουσα σημασία για την Αγκυρα με πολλούς άλλους τρόπους, καθώς είναι η καρδιά των αποφάσεων της Ε.Ε. και η οικονομική ατμομηχανή της. Το βασικό ερώτημα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις εντοπίζεται στο αν η Αγκυρα επιθυμεί να βάλει ακόμα ένα θέμα πάνω στο τραπέζι (έρευνες στην περιοχή του Τουρκολιβυκού Μνημονίου), προτού δεχτεί να συνομιλήσει σοβαρά με την Ελλάδα και την Ε.Ε. για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι ενδείξεις δεν δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε ότι η καγκελάριος Μέρκελ κρύβει κάποιον γερό άσσο στο μανίκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή