ΣΥΡΙΖΑ: Φάρσα η Προανακριτική

ΣΥΡΙΖΑ: Φάρσα η Προανακριτική

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα πολυσέλιδο πόρισμα ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την πλειοψηφία πως στη διαδικασία της προανακριτικής επιτροπής για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο καταγράφηκε απουσία τήρησης στοιχειωδών δικονομικών κανόνων.

Εκτιμούν πως η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής έκλεισαν άρον άρον την υπόθεση από τη στιγμή που αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αίτημα του κατηγορουμένου για την κλήση επιπλέον μαρτύρων.

Αντιδρώντας στην εισήγηση της πλειοψηφίας για άσκηση ποινικής δίωξης στον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης για οχτώ αδικήματα, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμαναν: «Με κατασκευασμένο κατηγορητήριο και προειλημμένες αποφάσεις, η πλειοψηφία της Επιτροπής κατέθεσε το πόρισμα παραπομπής του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αγνοώντας, αποκρύπτοντας βασικά στοιχεία και μαρτυρίες που θα φώτιζαν την υπόθεση».

Εχοντας διαμαρτυρηθεί έντονα στην αρχή των συνεδριάσεων για τον αποκλεισμό των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη από τη διαδικασία της Προανακριτικής, στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως η απόφαση πάρθηκε χωρίς να είναι στη διάθεση της Επιτροπής τα πορίσματα των δύο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου κ.κ. Σοφουλάκη και Ζαχαρή.

«Πολιτική απόφαση»

Με δήλωσή του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, αναφέρει πως στο πόρισμα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας δεν γίνεται καμία αναφορά στους προστατευόμενους μάρτυρες, συμπληρώνοντας ότι στηρίζεται «κατά μεγάλο μέρος στις καταθέσεις υπόδικων (Φρουζής, Μανιαδάκης, Μανίας κ.λπ.), οι οποίοι καταθέτοντας στην Επιτροπή μας ένορκα αρνούνταν συστηματικά όλα όσα η ίδια η Novartis στον συμβιβασμό της με τις ΗΠΑ ομολογεί, και τα πρόσωπα αυτά τα επικαλούνται ως αξιόπιστα για να δικαιολογήσουν μια καθαρά πολιτική απόφαση δίωξης του τέως υπουργού, που και η ίδια η κυβέρνηση δείχνει να μην πιστεύει».

Στο πόρισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται ειδικά αναφορά σε «αντιφάσεις» που όπως υποστηρίζουν υπέπεσαν πέντε μάρτυρες στους οποίους στηρίζεται το κατηγορητήριο μετά την επέκτασή του: «Πρόκειται για 4 εισαγγελείς (τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, την εισαγγελέα Ελένη Ράικου, τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, την πρώην εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη) και έναν επιχειρηματία (τον Σάμπυ Μιωνή). Ομως οι καταγγελίες τους είναι όψιμες, πλήρεις αντιφάσεων, αμφισημιών, ταλαντεύσεων και αυτοαναιρέσεων, ενώ συχνά συνδέονται με επιδιώξεις τους που δεν ικανοποιήθηκαν».

Πιο συγκεκριμένα, για την Ελένη Ράικου ο Σπύρος Λάππας υποστήριξε πως αποδείχθηκε ότι οι ισχυρισμοί της ήταν ψευδείς ως προς τα πολιτικά πρόσωπα. «Τη διέψευσαν έγγραφα των Αμερικανών που απεστάλησαν στις ελληνικές αρχές. Επίσης αποκαλύφθηκε στην πορεία της διαδικασίας ότι ο σύζυγός της είχε δοσοληψίες με τη Novartis, καθώς βρέθηκαν καταθέσεις από την εταιρεία στον κοινό τους λογαριασμό».

Τεκμήριο αθωότητας

Στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται πως «παραβιάστηκε με τον πλέον “βάναυσο” τρόπο το τεκμήριο της αθωότητας, όχι μόνο του τέως υπουργού, αλλά και των λειτουργών της Δικαιοσύνης με χαρακτηριστικότερη την πλέον πρόσφατη δήλωση υπουργού, ο οποίος δήλωσε ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς θα έπρεπε να μπει φυλακή και μάλιστα για πολλά έτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή