Ποινική δίωξη για σειρά αδικημάτων, μεταξύ των οποίων και για κατάχρηση εξουσίας, άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας της Αθήνας κατά της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη για τους χειρισμούς της σχετικά με την ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών στο σκάνδαλο της Novartis.
H επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς διώκεται επίσης, εκτός από την κατάχρηση εξουσίας, για παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση, παραβίαση υπηρεσιακού καθήκοντος και παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης η υπόθεση θα ανατεθεί σε ανακριτή και μόλις ξεκινήσουν οι διαδικασίες του δικαστικού συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου η δικογραφία για την Ελένη Τουλουπάκη θα ακολουθήσει τη δικαστική τύχη του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για τον οποίο υπήρξε πόρισμα παραπομπής από την κυβερνητική πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής.
Την δίωξη Τουλουπάκη παρήγγειλε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής που διενήργησε την έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου σχετικά με τους χειρισμούς της Εισαγγελίας Διαφθοράς.
Μετά τη δίωξη της η εισαγγελέως, είναι βέβαιον ότι θα αντικατασταθεί από τη θέση της ως επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς καθώς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου θα ορίσει αντικαταστάτη της.
Η κατάληξη της έρευνας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ήταν δίωξη για την εισαγγελέα Τουλουπάκη αλλά και τους συνεργάτες της, εισαγγελείς Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη. Η θέση και των δύο ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών (Ευάγγελου Ζαχαρή και Λάμπρου Σοφουλάκη) ήταν ότι δεν προέκυψαν σε βάρος τους ενδείξεις.
Παράλληλα η Εισαγγελία διέταξε έρευνα για πέντε συνολικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και οι εισαγγελείς Ιωάννης Αγγελής, Ελένη Ράικου και οι Κωνσταντίνος Φρουζής, Νικόλαο Μανιαδάκη και Νίκο Μανία για αδικήματα ψευδορκίας και άλλα σύμφωνα με την παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη, ο οποίος δεν διαπίστωσε ενδείξεις διάπραξης αδικημάτων για την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη.