ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έλληνας πρέσβης στην Αίγυπτο: Κοντά σε συμφωνία για την ΑΟΖ οι δύο χώρες

Έλληνας πρέσβης στην Αίγυπτο: Κοντά σε συμφωνία για την ΑΟΖ οι δύο χώρες

«Η συμφωνία της Ελλάδας και της Αιγύπτου για τον καθορισμό της ΑΟΖ βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσής της», δήλωσε στην «Αλ Αχράμ» ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο, Νίκος Γαριλίδης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Είμαστε κοντά, πολύ κοντά», σημείωσε ο Έλληνας πρέσβης, ο οποίος διευκρίνισε ότι αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να καταλήξει «σε τρία ιδεατά τέρμινα, μέσα στο καλοκαίρι».

Παράλληλα, σε σχετική ερώτηση της αραβόφωνης εφημερίδας, ο κ. Γαριλίδης αναφέρθηκε στην Τουρκία, τονίζοντας ότι σε αυτήν τη χώρα εναπόκειται να συνεχίσει τις καλές σχέσεις με τους γείτονές της.

«Αν η Τουρκία εγκατέλειπε τις οθωμανικές της ιδέες, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να συμβάλλει σε μία περαιτέρω οικονομική συνεργασία», πρόσθεσε.

Ειδικότερα για τη Λιβύη και τον ρόλο που επιχειρεί να παίξει η Τουρκία, ο κ. Γαριλίδης υποστήριξε ότι η Τουρκία θέλει να παίξει κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό από πολλές χώρες της Μεσογείου.

Τέλος, τόνισε ότι η Τουρκία θα έπρεπε να προχωρήσει σε συμφωνίες, όμως με βάση το διεθνές δίκαιο.

Αργότερα, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο προέβη σε διευκρινιστική δήλωση, σημειώνοντας πως η δημοσιευθείσα διατύπωση δεν ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο των όσων ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το Κάιρο, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.

Ο κ. Δένδιας έστειλε τότε το μήνυμα πως «ξαναπιάσαμε το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου».

Διαβάστε επίσης:

Τουρκική Navtex για γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ