Έλληνας πρέσβης στην Αίγυπτο: Κοντά σε συμφωνία για την ΑΟΖ οι δύο χώρες

Έλληνας πρέσβης στην Αίγυπτο: Κοντά σε συμφωνία για την ΑΟΖ οι δύο χώρες

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η συμφωνία της Ελλάδας και της Αιγύπτου για τον καθορισμό της ΑΟΖ βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσής της», δήλωσε στην «Αλ Αχράμ» ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο, Νίκος Γαριλίδης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Είμαστε κοντά, πολύ κοντά», σημείωσε ο Έλληνας πρέσβης, ο οποίος διευκρίνισε ότι αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να καταλήξει «σε τρία ιδεατά τέρμινα, μέσα στο καλοκαίρι».

Παράλληλα, σε σχετική ερώτηση της αραβόφωνης εφημερίδας, ο κ. Γαριλίδης αναφέρθηκε στην Τουρκία, τονίζοντας ότι σε αυτήν τη χώρα εναπόκειται να συνεχίσει τις καλές σχέσεις με τους γείτονές της.

«Αν η Τουρκία εγκατέλειπε τις οθωμανικές της ιδέες, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να συμβάλλει σε μία περαιτέρω οικονομική συνεργασία», πρόσθεσε.

Ειδικότερα για τη Λιβύη και τον ρόλο που επιχειρεί να παίξει η Τουρκία, ο κ. Γαριλίδης υποστήριξε ότι η Τουρκία θέλει να παίξει κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό από πολλές χώρες της Μεσογείου.

Τέλος, τόνισε ότι η Τουρκία θα έπρεπε να προχωρήσει σε συμφωνίες, όμως με βάση το διεθνές δίκαιο.

Αργότερα, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο προέβη σε διευκρινιστική δήλωση, σημειώνοντας πως η δημοσιευθείσα διατύπωση δεν ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο των όσων ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το Κάιρο, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.

Ο κ. Δένδιας έστειλε τότε το μήνυμα πως «ξαναπιάσαμε το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου».

Διαβάστε επίσης:

Τουρκική Navtex για γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή