ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Κυρώσεις για την Τουρκία

Μητσοτάκης: Κυρώσεις για την Τουρκία

Ετοιμος για διπλή μάχη, αφενός για το Ταμείο Ανάκαμψης και αφετέρου για την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, προσήλθε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους ο πρωθυπουργός ζήτησε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, να υπάρξουν ξεκάθαρες δηλώσεις και αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως δεν γίνεται η Αγκυρα να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών, της Ελλάδας και της Κύπρου και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση από την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, έθεσε και το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, φέρνοντάς το ως «χαρακτηριστικό παράδειγμα» του τρόπου με τον οποίο ενεργεί η Τουρκία και αντιμετωπίζει «τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκευτικό διάλογο». Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε δε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στη Σύνοδο, είχε αναφερθεί στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης ζητώντας να μην υπάρξουν αναβολές, αλλά να επιτευχθεί συμφωνία άμεσα. «Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο για την εκπόνηση μιας φιλόδοξης απάντησης στην κρίση της COVID-19» σημείωσε, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο», καθώς «αυτά που διακυβεύονται είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα» η οποία είναι πως «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», καταλήγοντας πως «ίσως κάποιοι συμβιβασμοί θα είναι απαραίτητοι, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε μία φιλόδοξη λύση».

Την καταδίκη της Τουρκίας ζήτησε και ο Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας την άποψη πως «ο κατευνασμός έναντι της Αγκυρας απέτυχε», ζητώντας «να περάσουμε από δηλώσεις αλληλεγγύης σε πράξεις». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κυριάκος Κούσιος ανέφερε σε γραπτή δήλωση πως «η σημερινή Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, ξεκίνησε με παρεμβάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις παράνομες ενέργειες και απειλές της Τουρκίας, καθώς και στη στάση που πρέπει να τηρήσει η Ευρωπαϊκή Eνωση». Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο κ. Αναστασιάδης, «ζήτησε επέκταση των κυρώσεων της Ε.Ε. έναντι φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στο παράνομο γεωτρητικό πρόγραμμα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ειδική συνεδρίαση

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδέχτηκε ομόφωνα εισήγηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ για σύγκληση ειδικής συνεδρίασης τον Σεπτέμβριο, στην οποία θα συζητηθεί η στρατηγική σχέση Ευρωπαϊκής Eνωσης και Τουρκίας.