Το δύσκολο φθινόπωρο του ΚΙΝΑΛ

Το δύσκολο φθινόπωρο του ΚΙΝΑΛ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mπορεί η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής να επέλεξε την οδό της… ήπιας εκτόνωσης της κρίσης που πυροδότησε το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, ωστόσο τα όσα συνέβησαν εντός και εκτός Κοινοβουλίου ανέδειξαν κάποια βασικά συμπεράσματα για το πού βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ ένα χρόνο μετά τις εκλογές, αλλά και τι θα πρέπει να περιμένει κανείς το προσεχές διάστημα, με ορόσημο τη συνδιάσκεψη του φθινοπώρου.

Συμπέρασμα πρώτο: Η αλλαγή σκηνικού στις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η οξεία αντιπαράθεση Φώφης Γεννηματά – Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, ωστόσο σηματοδότησε το τέλος μιας προσέγγισης που είναι γεγονός ότι υπήρξε ως επί το πλείστον μονόπλευρη.

Δεν αποτέλεσε έκπληξη η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό, κάτι που ήδη εκδηλωνόταν και στον απόηχο των αποκαλύψεων της Προανακριτικής. Αντίθετα, το νέο δεδομένο είναι η μετατόπιση –μετά πολλούς μήνες– του κ. Τσίπρα από τις… επιθέσεις φιλίας, στο σκληρό ροκ κατά της Χαρ. Τρικούπη.

Τα παραπάνω διαμορφώνουν ένα κλίμα αμοιβαίας πια αποστασιοποίησης, που καθιστά πλέον απίθανο το ενδεχόμενο να καθίσουν οι δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι, δεδομένου ότι και το σενάριο των πρόωρων εκλογών, με απλή αναλογική, ολοένα απομακρύνεται.

Συμπέρασμα δεύτερο: Η ανάδειξη της πλευράς του Γ. Παπανδρέου ως ευδιάκριτου εσωκομματικού πόλου. Οχι τόσο από… αριθμητικής πλευράς εντός ΚΙΝΑΛ, αλλά ως προς το τι σηματοδότησε η στάση του στη Βουλή και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που ακολούθησε.

Ο πρώην πρωθυπουργός δέχθηκε σφοδρά «φίλια πυρά», ωστόσο δεν έδειξε πρόθεση για ουσιαστικά βήματα προσέγγισης. Διαγραφές μπορεί εντέλει να μην υπήρξαν, το χάσμα όμως με την ηγεσία σε καμία περίπτωση δεν γεφυρώθηκε.

Αντίθετα, περισσότερο παγιώθηκε η θέση του επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ ως «αριστερόστροφης» εσωκομματικής αντιπολίτευσης, κάτι που φυσικά δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί εκ νέου μελλοντικά.

Συμπέρασμα τρίτο: Η επερχόμενη συνδιάσκεψη, εκτός από διαδικασία πολιτικής και ιδεολογικής ανασυγκρότησης, λαμβάνει πλέον έτι περαιτέρω χαρακτήρα εσωτερικού ξεκαθαρίσματος. Δεδομένου ότι πρόκειται –εκτός απροόπτου– για τον τελευταίο σταθμό πριν από τις εκλογές για την ηγεσία, όλες οι πλευρές αναμένεται να ανοίξουν από Σεπτέμβριο τα χαρτιά τους, αποτυπώνοντας και μια πρώτη εικόνα για τη διαμόρφωση των στρατοπέδων εντός της παράταξης.

Προς τα εκεί, άλλωστε, αναμένεται να μετατεθούν όλα τα παραπάνω εσωκομματικά… ντιμπέιτ, αλλά και εκείνο της ηγεσίας με την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, που έχει «παγώσει» από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο χειμώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή