Η Πρόεδρος που αγκαλιάζει τον πολιτισμό

Η Πρόεδρος που αγκαλιάζει τον πολιτισμό

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αντίστροφη μέτρηση για τη δεξίωση της επετείου για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας έχει αρχίσει, καθώς σε πέντε 24ωρα οι περίπου 500 προσκεκλημένοι θα διαβούν το κατώφλι του Κήπου του Προεδρικού Μεγάρου όπου θα τους υποδεχθεί η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο σύντροφός της Παύλος Κοτσώνης. Τον τόνο αναμένεται να δώσει η παρουσία ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς η κ. Σακελλαροπούλου θέλει να συνδέσει τη θητεία της με την υποστήριξη του πολιτισμού – στη λογοτεχνία, στην ποίηση, στη ζωγραφική, στη μουσική και φυσικά στο θέατρο. Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης και του Φεστιβάλ Αθηνών Κατερίνα Ευαγγελάτου βρίσκονται ψηλά στην εκτίμηση της θεατρόφιλης Προέδρου και φυσικά στη λίστα των προσκεκλημένων, στην οποία περιλαμβάνονται συγγραφείς και ποιητές όπως ο Τίτος Πατρίκιος και η Ιωάννα Καρυστιάνη, μουσικοί όπως ο διεθνούς φήμης βιολιστής Λεωνίδας Καβάκος και τραγωδοί όπως η πρώην υπουργός Λυδία Κονιόρδου.

Πριν ακόμα ορκιστεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας η κ. Σακελλαροπούλου αποκάλυψε την προτίμησή της για το θέατρο, αφού η πρώτη δημόσια εμφάνισή της έγινε στην πρεμιέρα του «Μάκμπεθ» του Σαίξπηρ με τον Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο στις 26 Φεβρουαρίου. Πέντε μήνες μετά (που λόγω των ανατροπών που επέφερε η πανδημία μοιάζουν σαν πέντε χρόνια) η Πρόεδρος επιστρέφει στην πρώτη σειρά στις πλατείες των θεάτρων. Η χθεσινοβραδινή παρουσία της στην Επίδαυρο για το ρεσιτάλ του Λεωνίδα Καβάκου με έργα Μπαχ ήταν προγραμματισμένη εδώ και λίγο καιρό, ενώ απόψε στη Ρωμαϊκή Αγορά θα παρακολουθήσει τη μεγάλη πρεμιέρα του προγράμματος του υπουργείου Πολιτισμού «Ολη η Ελλάδα, ένας Πολιτισμός». Πρόκειται για ένα ρεσιτάλ με τη μεσόφωνο Ανίτα Ρατσβελισβίλι, γνωστή σε όλο τον κόσμο για την ερμηνεία της στην «Κάρμεν», σε μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού με τη συμμετοχή της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Την προσεχή Παρασκευή ο Δημήτρης Λιγνάδης και η Λυδία Κονιόρδου δεν θα βρίσκονται στη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο. Ούτε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακολουθήσει την πρεμιέρα των «Περσών» στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου που γίνεται το ίδιο απόγευμα σε σκηνοθεσία του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και με πρωταγωνίστρια την ηθοποιό. Ομως, στη δεύτερη παράσταση, το επόμενο Σάββατο, θα δώσει το «παρών». Το αριστούργημα του Αισχύλου αναφέρεται στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, στη νίκη των Ελλήνων, στον σεβασμό απέναντι στους ηττημένους, αλλά και στην τιμωρία που επιφυλάσσουν οι θεοί σε όσους παρασύρονται σε έπαρση.

Η Πρόεδρος ασφαλώς θα διακρίνει ότι τα μηνύματα της τραγωδίας αντηχούν σε κάθε εποχή και φυσικά και στο σήμερα αφού οι αντιπαραθέσεις στη θάλασσα, οι κίνδυνοι από την Ανατολή, αλλά και οι εκφράσεις έπαρσης από πολλές πλευρές του δημοσίου βίου συζητούνται συχνά στις συσκέψεις στο Προεδρικό Μέγαρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή