Ερντογάν: Ονειρο η μετατροπή σε τζαμί

Ερντογάν: Ονειρο η μετατροπή σε τζαμί

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διατήρηση της Αγίας Σοφίας ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αλλά ως τζαμί, αποφάσισαν από κοινού το υπουργείο Πολιτισμού και η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας. Απομένει, βέβαια, να αποφανθεί και η UNESCO, αν αποδέχεται τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν, επίσης, να συγκροτήσουν ένα διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα αποφασίζει ποιες είναι οι παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την Αγία Σοφία ως τζαμί, αλλά και τις προσαρμογές για τους επισκέπτες.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε χθες, περιγράφοντας την Αγία Σοφία ως «ζήτημα της κυριαρχίας μας», τονίζοντας ότι είναι «πέρα από κάθε συζήτηση ότι κάποιος μπορεί να επέμβει με οποιονδήποτε τρόπο σε ένα κυριαρχικό ζήτημά μας». Ο πρόεδρος της Τουρκίας υπογράμμισε ότι «η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μετά 86 χρόνια είναι το πιο φυσικό δικαίωμα του έθνους μας. Εξασκήσαμε το δικαίωμά μας, που ήταν σημαντικό όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά για ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο». Σε μιαν άλλη παρέμβασή του, ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ως «όνειρο που έγινε πραγματικότητα», ενώ υπολόγισε ότι στην πρώτη προσευχή, της 24ης Ιουλίου, θα παρευρεθούν εκεί 1.000 με 1.500 άτομα. Χθες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η υπόθεση της Αγίας Σοφίας δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο κ. Πεσκόφ δήλωσε ακόμη ότι «το εισιτήριο της Αγίας Σοφίας είναι αρκετά ακριβό. Δεν θα υπάρχει εισιτήριο τώρα και η είσοδος θα είναι δωρεάν. Οι τουρίστες μας θα επωφεληθούν από αυτό».

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο, Νίκος Γαριλίδης, διέψευσε δημοσιεύματα του αιγυπτιακού Τύπου περί επικείμενης συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο. «Η δημοσιευθείσα διατύπωση δεν ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο των όσων ανέφερα», είπε ο κ. Γαριλίδης και συμπλήρωσε ότι «συγκεκριμένα, ερωτώμενος από τη δημοσιογράφο σχετικά με τις επί μακρόν επαφές των δύο πλευρών επί του συγκεκριμένου ζητήματος και πιθανή ημερομηνία κατάληξής τους, απέφυγα να απαντήσω λέγοντας αορίστως “σε τρία τέρμινα”, προσθέτοντας ότι δεν διαθέτω μαντικές ικανότητες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή