ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα πρόταση στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής

Νέα πρόταση στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των 27 ηγετών ξεκινά το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, αφού δεν ήταν δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία εντός του διημέρου που ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει η Σύνοδος Κορυφής.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, αναμένεται νέα πρόταση από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις των «φειδωλών» και κυρίως της Ολλανδίας, η οποία εμφανίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις για το υπερταμείο.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ κάθονται και πάλι στο τραπέζι το μεσημέρι στην 13:00 ώρα Ελλάδας, με πηγές να εκφράζουν μεγαλύτερη αισιοδοξία για την έκβαση των συζητήσεων σε σχέση με την Παρασκευή παρά το γεγονός όπως λένε το κλίμα αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Mάλιστα το Politico μετέδωσε χθες -επικαλούμενο διπλωματική πηγή- ότι, έπειτα από μία όχι και τόσο εποικοδομητική συνάντηση με τους ηγέτες της Αυστρίας, της Δανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να ετοιμαστεί το αεροπλάνο του, επιχειρώντας να ασκήσει πίεση.

Το βράδυ του Σαββάτου, οι διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν επί των προτάσεων του κ. Μισέλ, ενώ προηγήθηκαν διμερείς και πολυμερείς επαφές.

Η συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ μειώνει το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια και αυξάνει αυτό των δανείων στα 300 δισεκατομμύρια, αφήνοντας όμως το συνολικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης στα 750 δισεκατομμύρια.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνάντησε χθες τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται.

Παράλληλα, οι κύριοι Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Προσπαθούμε να βρούμε κοινά σημεία» ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ενώ ο Τζουζέπε Κόντε έκανε λόγο για «πολύπλοκη κατάσταση» .

«Πρέπει να τηρήσουμε τα νούμερα» είχε δηλώσει ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος, ενώ ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή σημείωσε ότι «ο Σαρλ Μισέλ εργάζεται προσεκτικά και δε θέλει να το αφήσει να του ξεφύγει τώρα».