Ενημερώθηκαν Βερολίνο και Ουάσιγκτον

Ενημερώθηκαν Βερολίνο και Ουάσιγκτον

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατ. Μεσόγειο, μετά την ανακοίνωση της Αγκυρας πως θα διε-ξαγάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και ελληνική υφαλοκρηπίδα, έθεσαν χθες τόσο ο Ν. Δένδιας στον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, που πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα, όσο και ο Ν. Παναγιωτόπουλος που συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Μαρκ Εσπερ. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Γερμανό ομόλογό του έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας πως «διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται». «Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο, αλλά υπό όρους και οι όροι δεν είναι ελληνικοί, αλλά αυτονόητοι, είναι η προϋπόθεση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων της καλής γειτονίας», είπε. Πρόσθεσε πως η Τουρκία «συστηματικά αγνοεί τις προτροπές για σεβασμό του διεθνούς δικαίου» και «η παράνομη και προκλητική της συμπεριφορά έχει σοβαρό αντίκτυπο όχι μόνο στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην Ανατ. Μεσόγειο αλλά και στη συνοχή του ΝΑΤΟ και στις σχέσεις της με την Ε.Ε.».

Ο κ. Μάας, παρά το γεγονός πως ήρθε έχοντας στις αποσκευές του ως στόχο «να φέρει Ελληνες και Τούρκους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», όπως έγραψε η Handelsblatt, τελικά υποχρεώθηκε να κάνει αυστηρές συστάσεις στην Τουρκία, ζητώντας παύση κάθε δραστηριότητας στην Ανατ. Μεσόγειο και τήρηση του διεθνούς δικαίου. Από την άλλη, επανέλαβε την αναγκαιότητα να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία, αναφέροντας πως είναι στρατηγικά μια σημαντική χώρα, τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και για μεταναστευτικά ζητήματα. Ο ανταποκριτής της Handelsblatt Χέλερ επισημαίνει, πάντως, πόσο δύσκολος είναι ο ρόλος του μεσολαβητή για τη Γερμανία, κάτι που αποδείχθηκε πολύ πρόσφατα με τη διαρροή εκ μέρους της Αγκυρας της μυστικής συνάντησης στο Βερολίνο, για την οποία «επικρατεί εκνευρισμός» στη γερμανική πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εθν. Αμυνας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μαρκ Εσπερ. O Ν. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελλόριζου. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ερωτηθείς από Ελληνες ανταποκριτές, απάντησε πως η τουρκική NAVTEX «σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατ. Μεσόγειο» είναι εις γνώσιν των ΗΠΑ, οι οποίες προτρέπουν «τις τουρκικές αρχές να διακόψουν οποιαδήποτε σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή