Η Ανατ. Μεσόγειος στο επίκεντρο της συνομιλίας Ν. Δένδια Αιγύπτιου ΥΠΕΞ

Η Ανατ. Μεσόγειος στο επίκεντρο της συνομιλίας Ν. Δένδια Αιγύπτιου ΥΠΕΞ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι είχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν διμερή και περιφερειακά θέματα, καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Κομισιόν: Η τουρκική Navtex στέλνει λάθος μήνυμα

Να δεσμευθεί κατηγορηματικά σε σχέσεις καλής γειτονίας και σε ειρηνική επίλυση των διαφορών της κάλεσε την Τουρκία η Κομισιόν. Κάλεσε επίσης την Άγκυρα, εάν κριθεί απαραίτητο, να προσφύγει σε Διεθνές Δικαστήριο, δηλώνοντας ότι η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη.

Κληθείσα να σχολιάσει τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Ναμπίλα Μασραλί, ανέφερε ότι «η ανακοίνωση από την Τουρκία μιας νέας Navtex για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι χρήσιμη και στέλνει το λάθος μήνυμα, ιδίως μετά την πρόσφατη συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας».

Νωρίτερα, ανακοίνωση σχετικά με τη Navtex στο Καστελλόριζο εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στο ελληνικό ΥΠΕΞ, το οποίο προέβη σε διάβημα την Τρίτη.

Η Άγκυρα χαρακτήρισε εκ νέου μαξιμαλιστικές τις θέσεις της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή για την οποία εκδόθηκε η Navtex βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ανακοινώθηκε πως ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.

Επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία με την ΄Άγκελα Μέρκελ είχε και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο μεταξύ, με την έκδοση αντι-Navtex απάντησαν Ελλάδα και Κύπρος στη Νavtex που εκδόθηκε από πλευράς Τουρκίας και αφορά έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης:

Κινήσεις επικίνδυνης κλιμάκωσης από Αγκυρα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή