Εγρήγορση Ε.Δ. σε θαλάσσια σύνορα και στη μεθόριο

Εγρήγορση Ε.Δ. σε θαλάσσια σύνορα και στη μεθόριο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετάβλητη μέχρι αργά χθες το βράδυ παρουσιαζόταν η κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με τις βασικές μονάδες του τουρκικού ναυτικού να παραμένουν σε γενικές γραμμές στις θέσεις τους, περιλαμβανομένης της περιοχής στα νότια του Καστελλόριζου και στον κόλπο της Αττάλειας, παρά κάποια ελαφρά αναδιάταξη, η οποία αποδίδεται στις τοπικές καιρικές συνθήκες. Αυτή η κατάσταση δεν προσθέτει ανησυχία, ούτε όμως και αφαιρεί από την επιφύλαξη με την οποία αντιμετωπίζουν οι Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) την κατάσταση στο σύνολο της ελληνοτουρκικής χερσαίας μεθορίου και των θαλάσσιων συνόρων από τον Εβρο έως το Καστελλόριζο. Μάλιστα, χθες, λόγω της φημολογίας περί απόσυρσης των τουρκικών μονάδων στους ναυστάθμους τους, πηγές του ΓΕΕΘΑ διευκρίνισαν ότι η κατάσταση παρέμενε αμετάβλητη.

Το «Ορούτς Ρέις»

Αναλόγως το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» παρέμενε έξω από το λιμάνι της Αττάλειας, όπου είναι αγκυροβολημένο τους τελευταίους μήνες. Προφανώς, το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) και η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) παραμένει σε πλήρη επιφυλακή, παρακολουθώντας πότε και αν το «Ορούτς Ρέις» θα κινηθεί. Πάντως, παρά τα περί του αντιθέτου διαδιδόμενα, παρά το καθεστώς επιφυλακής, οι θερινές άδειες του προσωπικού των Ε.Δ. δεν έχουν διακοπεί, παρότι άπαντες βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τις μονάδες τους.

Η Αγκυρα, πάντως, κυρίως διά των μέσων τα οποία ελέγχει ολοκληρωτικά, όπως ο όμιλος EHA Medya επιχειρεί να φιλοτεχνήσει την εικόνα μιας Ελλάδας η οποία είναι επιτιθέμενη στο Αιγαίο, σε αντίθεση με την Τουρκία που παρουσιάζεται ως παράγοντας που επιθυμεί διπλωματική λύση.

Ενδεικτικό είναι ένα βίντεο διάρκειας μικρότερης των δύο λεπτών που το EHA News διέσπειρε στα κοινωνικά δίκτυα, όπου η Ελλάδα παρουσιάζεται να «παραβιάζει» συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο ήδη από το 1960, ενώ γίνεται και ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα «παρανόμως» αύξησε τα χωρικά ύδατά της από τα 3 στα 6 ναυτικά μίλια το 1936!

Δηλώσεις Ακάρ

Γίνεται λόγος για παραβίαση του καθεστώτος «αποστρατιωτικοποίησης» της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Λήμνου, της Ρόδου και της Κω. Στο κολάζ που έχει γίνει για το βίντεο φιλοξενούνται οι σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ενώ παρουσιάζονται και εικόνες του πρώην Ελληνα υπουργού Πάνου Καμμένου με χακί δίπλα σε εθνοφύλακες σε κάποιο νησί του Αιγαίου. Εμβόλιμα, προβάλλονται εικόνες πλοίων του τουρκικού ναυτικού να εκτελούν βολές.

Το βίντεο κλείνει με ένα πλάνο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σφίγγει το χέρι της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και με την επισήμανση ότι «παρά όλες τις προκλήσεις από την Ελλάδα, η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να επιλύσει τις διαφορές στα νησιά με διπλωματικά μέσα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή