ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγία Σοφία: συντονισμός και νέες πρωτοβουλίες

agia-sofia-syntonismos-kai-nees-protovoylies-2389490

Σύσκεψη για το θέμα της Αγίας Σοφίας πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η πρέσβειρα της Ελλάδας στην UNESCO Μαρία Διαμαντοπούλου, η πρόεδρος της ελληνικής εθνικής επιτροπής για την UNESCO Κατερίνα Τζιτζικώστα και υπηρεσιακοί παράγοντες. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ομπρέλα συγκεκριμένων ενεργειών, οι οποίες θα κατατείνουν στην αποτελεσματική προστασία του υπεραιωνόβιου αυτού μνημείου» είπε ο κ. Δένδιας, ο οποίος επισήμανε ότι το ζήτημα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αποτελεί ελληνοτουρκική διαφορά.

Η κ. Μενδώνη επισήμανε ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει την πρωτοβουλία, ωστόσο το υπουργείο Πολιτισμού «στο μέρος των δικών του αρμοδιοτήτων, θα στηρίξει απολύτως την εθνική αυτή προσπάθεια». Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή πρόκειται να γίνει η πρώτη προσευχή μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος.