ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάιατ: Τι είπε για Καστελλόριζο, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Πάιατ: Τι είπε για Καστελλόριζο, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Συγκρατημένα αισιόδοξος για εκτόνωση της κρίσης στο Αιγαίο εμφανίστηκε ο υπουργός Αμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στην «Κ» στο περιθώριο της σημερινής εκδήλωσης, παρουσία του κ. Τζέφρι Πάιατ, για τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση Atlantic Resolve στην  Αλεξανδρούπολη, προσθέτοντας, ωστόσο, πως «αυτή θα εκτονωθεί μόνο όταν ο τουρκικός στόλος επιστρέψει στη βάση του». Ο κ. Παναγιωτόπουλος στην ομιλία του, υπογραμμίζοντας την αποφασιστική βούληση της ελληνικής πλευράς να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ανέφερε ότι «το σύνολο του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο».

Τόσο ο Πρέσβης των ΗΠΑ όσο και ο κ. Παναγιωτόπουλος  αναφέρθηκαν στη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί «διαφιλονικούμενων» νερών. 

«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ο όρος «αμφισβητούμενα» αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις. Και όπως λέω συχνά, οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν παίρνουν θέση σε διαφορές θαλάσσιων συνόρων άλλων κρατών, αλλά ως ζήτημα μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Έχω επίσης επισημάνει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και σήμερα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου, βάσει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελλόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα» δήλωσε ερωτηθέις σχετικά (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφερθείς στο θέμα που ανέκυψε εμφανίστηκε ικανοποιημένος με τις διευκρινίσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ακολούθησαν.

«Για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί η διατύπωση που άφηνε κάποια ευρύτερα περιθώρια ερμηνείας λόγω της διατύπωσης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την εκκρεμούσα κατάσταση στο Αιγαίο θεωρώ ότι μετά την λεκτική βελτίωση είναι σαφές ότι (σ.σ. η αμερικανική πλευρά)  στέλνει μήνυμα ότι σε όλη αυτή την υπόθεση το πρόβλημα είναι η Τουρκία, η Τουρκία αμφισβητεί, η Τουρκία είναι το πρόβλημα και αυτό ξεκαθαρίζει πλέον το κείμενο».

Η εκδήλωση οργανώθηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρουπολης με αφορμή την διέλευση αμερικανικών στρατιωτικών εφοδίων με προορισμό τη Ρουμανία, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ΝΑΤΟϊκή άσκηση Atlanic Resolve.

Ο Αμερικανός πρέσβης σχολιάζοντας την κατάσταση στο Αιγαίο είπε ότι ελπίζει πως «θα υπάρχει συνέχεια στα σήματα που δείχνουν ότι υπάρχει προοπτική αποκλιμάκωσης» ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισαν την σημασία της Αλεξανδρούπολης ως κόμβου στις μεταφορές  στρατιωτικού εξοπλισμού και εμπορευμάτων στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενος, τέλος, στον ρόλο και τις προοπτικές του ακριτικού λιμανιού ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος κ. Κώστας Χατζημιχαήλ είπε μεταξύ άλλων ότι «για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του λιμένα πραγματοποιούμε μαζί συνδυασμένη μεταφορά πλοίου-τρένου, επανεργοποιώντας το σιδηροδρομικό δίκτυο του νομού Έβρου και διασφαλίζοντας για τον λιμένα ικανό στρατηγικό βάθος σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη».