Αλ. Τσίπρας σε Κυρ. Μητσοτάκη: Να αποτρέψετε το Oruc Reis αν επιχειρήσει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Αλ. Τσίπρας σε Κυρ. Μητσοτάκη: Να αποτρέψετε το Oruc Reis αν επιχειρήσει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους τελευταίους οκτώ μήνες υπάρχει μια επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η χώρα οφείλει να έχει εθνική στρατηγική και συμπλήρωσε πως αυτό χρειάζεται πολιτική συνεννόηση.

Όπως είπε o αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο κ. Μητσοτάκης με ενημέρωσε ενώ ολόκληρος ο τουρκικός στόλος βρίσκεται νότια -νοτιανατολικά της Κρήτης, της Ρόδου και του Καστελλόριζου».

«Ελπίζουμε οι απειλές να μην πραγματοποιηθούν» σημείωσε και πρόσθεσε: «Το μήνυμα που μετέφερα ήταν ξεκάθαρο. Οφείλετε να αποτρέψετε το Oruc Reis σε περίπτωση που επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως έπραξε η χώρα και οι Ένοπλες Δυνάμεις με επιτυχία τον Οκτώβριο του 2018».

Όπως είπε, «του συνέστησα επίσης μετά τη συμφωνία με Ιταλία για την ΑΟΖ να προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για τον καθορισμό ΑΟΖ και στον βαθμό που αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί, να προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης στα 12 ναυτικά μίλια».

«Να ζητηθούν κυρώσεις σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής αν συνεχιστεί η κλιμάκωση – Μόνη διαφορά η υφαλοκρηπίδα»

Μιλώντας για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες της, σημειώνοντας πως είναι σε μεγάλο βαθμό ευρωτουρκικές οι διαφορές. «Παραβιάζονται δικαιώματα της Ευρώπης όταν παραβιάζονται δικαιώματα της Ελλάδος» πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι συνέστησε στον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για να ζητηθούν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία, αν συνεχιστεί η κλιμάκωση.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία είναι μία: η υφαλοκρηπίδα. «Δεν υφίστανται άλλες διαφορές. Γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν στο Αιγαίο. Το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι ανυπόστατο και παράνομο» πρόσθεσε.

Σημείωσε δε ότι πρέπει να γίνει διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου, όχι όμως υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, αλλά και για τα ελληνοτουρκικά.

Διαβάστε επίσης:

Μακρόν: Κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή