Διέλυσε τις «σκιές» ο Τζέφρεϊ Πάιατ

Διέλυσε τις «σκιές» ο Τζέφρεϊ Πάιατ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Με το βλέμμα στραμμένο στην άλλη άκρη του Αιγαίου, στο Καστελλόριζο, και φόντο τη διέλευση αμερικανικού στρατιωτικού υλικού που προοριζόταν για ΝΑΤΟϊκή άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα, χθες στο λιμάνι της  Αλεξανδρούπολης, ο υπουργός Αμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τζέφρεϊ Πάιατ, αναφέρθηκαν στις σκιές που είχε προκαλέσει η αρχική τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπαρτμεντ περί «διαφιλονικούμενων νερών» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι ως προς την προοπτική εκτόνωσης της κρίσης. Μολονότι η εκδήλωση έγινε για τη διέλευση της αμερικανικής στρατιωτικής φάλαγγας, οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μονοπώλησαν σχεδόν το ενδιαφέρον, τουλάχιστον ως προς την αμερικανική στάση στο θέμα του Καστελλόριζου και ειδικότερα, στην ποικιλοτρόπως αναγνωσθείσα ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπαρτμεντ για τη θαλάσσια περιοχή γύρω από το ακριτικό νησί.

O κ. Πάιατ άδραξε την ευκαιρία να διευκρινίσει τη θέση της αμερικανικής διπλωματίας λέγοντας (ΑΠΕ – ΜΠΕ) ότι ο όρος «αμφισβητούμενα» αναφέρεται απλώς σε «περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις» για να προσθέσει: «Οπως λέω συχνά, οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν παίρνουν θέση σε διαφορές θαλάσσιων συνόρων άλλων κρατών, αλλά ως ζήτημα μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εχω επίσης επισημάνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου, βάσει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελλόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα».

Από το βήμα της εκδήλωσης ανέφερε: «Θέλω να τονίσω το σαφές μήνυμα από την Ουάσιγκτον και από την Ευρώπη, που προτρέπει τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν επιχειρήσεις που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, όπως σχέδια έρευνας για φυσικούς πόρους σε περιοχές, στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος αξιώνουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ικανοποιημένος από τις αμερικανικές διευκρινίσεις, γύρω από την επίμαχη πρώτη τοποθέτηση η οποία διαβάστηκε ως υιοθέτηση της τουρκικής αμφισβήτησης, και ο υπουργός Αμυνας: «Για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί η διατύπωση που άφηνε κάποια ευρύτερα περιθώρια ερμηνείας λόγω της διατύπωσης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την εκκρεμούσα κατάσταση στο Αιγαίο θεωρώ ότι μετά τη λεκτική βελτίωση είναι σαφές ότι (σ.σ. η αμερικανική πλευρά) στέλνει μήνυμα ότι σε όλη αυτή την υπόθεση το πρόβλημα είναι η Τουρκία, η Τουρκία αμφισβητεί, η Τουρκία είναι το πρόβλημα και αυτό ξεκαθαρίζει πλέον το κείμενο».

Ερωτηθείς ο κ. Παναγιωτόπουλος από την «Κ» στο περιθώριο της εκδήλωσης για το αν αισθάνεται ότι οδεύουμε προς εκτόνωση της κρίσης δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος», τονίζοντας πως «η κρίση θα εκτονωθεί μόνο εάν ο τουρκικός στόλος επιστρέψει στη βάση του» και πρόσθεσε πως το σύνολο σχεδόν του ελληνικού στόλου έχει αναπτυχθεί στο Αιγαίο. Κάποια ψήγματα αισιοδοξίας εξέπεμψε και ο κ. Πάιατ εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα συνεχιστούν τα μηνύματα εκτόνωσης που εκπέμπονται από την τουρκική πλευρά. Και οι δύο πλευρές τόνισαν τους στενούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ που φιλοδοξούν να γίνουν ακόμα πιο δυνατοί με την αξιοποίηση του υπό πώληση λιμανιού της  Αλεξανδρούπολης, για το οποίο οι Αμερικανοί έχουν δηλώσει ισχυρό ενδιαφέρον. Επ’ αυτού και αναφερόμενος στη μελλοντική λειτουργία του λιμανιού ως διαμετακομιστικού κόμβου, ο πρόεδρος του ΟΛΑ κ. Κώστας Χατζημιχαήλ μιλώντας στην εκδήλωση τόνισε, με αφορμή τη μεταφορά του αμερικανικού στρατιωτικού υλικού, ότι «για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του λιμένα πραγματοποιούμε μαζί συνδυασμένη μεταφορά πλοίου – τρένου, επανενεργοποιώντας το σιδηροδρομικό δίκτυο του νομού Εβρου και διασφαλίζοντας για τον λιμένα ικανό στρατηγικό βάθος σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή