Εκτεθειμένη και πάλι η κυβέρνηση με τα «κόκκινα» έργα του 2004

Εκτεθειμένη και πάλι η κυβέρνηση με τα «κόκκινα» έργα του 2004

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίσθηση, αλλά και την έντονη αμηχανία της κυβέρνησης προκάλεσε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλής, όταν δημοσιοποίησε και κατέθεσε στα πρακτικά πίνακα για την πορεία των Ολυμπιακών έργων, με ημερομηνία 11 Ιανουαρίου 2002, σύμφωνα με τον οποίο 15 έργα έχουν χρωματισθεί ως κόκκινα, δηλαδή είναι σε φάση «υψηλού κινδύνου» η πορεία τους. Ο κ. Καραμανλής προέβη σε αυτήν την αποκάλυψη στη δευτερολογία του -καθώς τόσο ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης όσο και ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού κ. Ευ. Βενιζέλος είχαν υποστηρίξει πως τα έργα προχωρούν κανονικά δίχως καθυστερήσεις- τονίζοντας πως «αυτό και μόνο επιβεβαιώνει ότι οι ανησυχίες μας είναι δικαιολογημένες».

Ενδεικτικό της κυβερνητικής αμηχανίας ήταν το γεγονός ότι εντός του Κοινοβουλίου ο κ. Ευ. Βενιζέλος δεν είπε λέξη για το θέμα και ο πρωθυπουργός δεν προέβη σε τριτολογία. Ενώ μόνο αργά το απόγευμα, με κοινή τους δήλωση ο υπουργός Πολιτισμού και η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου απέρριψαν το περιεχόμενο του πίνακα, σημειώνοντας ότι περιέχει ανακριβή στοιχεία και ουδέποτε τέθηκε υπόψη της Διυπουργικής Επιτροπής για τον «Αθήνα 2004», η οποία συνεδρίασε μόλις προχθές.

Εντονο παρασκήνιο

Της έκδοσης της συγκεκριμένης ανακοίνωσης είχαν προηγηθεί έντονο παρασκήνιο μεταξύ κυβέρνησης και «Αθήνα 2004», αλλά και συχνά αντιφατικές τοποθετήσεις των εμπλεκομένων κυβερνητικών παραγόντων, αλλά και της Οργανωτικής Επιτροπής.

Αρχικά, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και ερωτηθείς σχετικά με το έγγραφο που κατέθεσε ο κ. Καραμανλής, ο κ. Βενιζέλος αρνήθηκε ότι υπάρχει, ενώ στη συνέχεια, πιεζόμενος από αλλεπάλληλες ερωτήσεις, ανέφερε ότι ο «επίμαχος» πίνακας δεν έχει υιοθετηθεί από το «2004» και την κ. Αγγελοπούλου και ούτε έχει παρουσιαστεί στη Διυπουργική Επιτροπή.

Πλην, όμως, την ίδια ώρα το γραφείο Τύπου του «Αθήνα 2004» σε επικοινωνία με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες διευκρίνιζε πως πρόκειται για την έκθεση του τεχνικού συμβούλου του «Αθήνα 2004», ο οποίος είναι διεθνής οίκος (σ.σ. πρόκειται για την εταιρεία Γιάκομπ Γκιμπς που υποβάλει την έκθεση στη Διεύθυνση Εγκαταστάσεων και Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Ολυμπιακών Εργων του «Αθήνα 2004» κάθε δύο εβδομάδες) η οποία και παρουσιάζεται στη Διυπουργική Επιτροπή (σ.σ. την και ΔΕΣΟΠ αποκαλούμενη).

Νέα διευκρίνιση

Αυτά όμως αρχικά, γιατί λίγη ώρα αργότερα προέκυψε νέα διευκρίνιση του γραφείου Τύπου του Οργανισμού και η έκθεση χαρακτηριζόταν αίφνης ως «ήσσονος σημασίας τεχνοκρατικό κείμενο του τεχνικού συμβούλου, που συντάσσεται ανά μήνα και επικαιροποιείται, και που δύναται να αλλάξει από ώρα σε ώρα, και η οποία δεν κατατέθηκε στη Διυπουργική Επιτροπή».

Είναι προφανές ότι στο ημίωρο που μεσολάβησε επικράτησαν… ωριμότερες σκέψεις και νεότερες πληροφορίες. Ωστόσο, την ίδια στιγμή που γίνονταν αυτές οι ανασκευασμένες διευκρινίσεις, η «Κ» επικοινώνησε με κορυφαίο στέλεχος του Οργανισμού το οποίο επιβεβαίωνε ότι «είναι η έκθεση που καταρτίζεται κάθε δύο εβδομάδες εν όψει της ΔΕΣΟΠ» προσθέτοντας ότι «το Μέγαρο είναι ανάστατο με αυτήν την υπόθεση και όλοι ψάχνουν να βρουν τον υπεύθυνο που την διοχέτευσε».

Οπως προαναφέρθηκε, πυρετώδεις ήταν παράλληλα οι διαβουλεύσεις και στο κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να βρεθεί τρόπος ώστε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από τον πίνακα που παρουσίασε ο κ. Καραμανλής. Κυβερνητικές πηγές δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους για τη διαρροή του εγγράφου, ενώ σημείωναν με έμφαση το γεγονός ότι η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής επέλεξε να μην το παρουσιάσει στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία είχε συνεδριάσει μία μόλις ημέρα νωρίτερα. Οι ίδιες πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι αν και η κ. Αγγελοπούλου είναι προφανές ότι δεν έκανε η ίδια τη διαρροή έχει ευθύνη για το γεγονός ότι ο πίνακας είδε το φως της δημοσιότητας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσμενείς όσο και εσφαλμένες εντυπώσεις για την πορεία της Ολυμπιακής προετοιμασίας. Ετσι κρίθηκε αναγκαία η έκδοση της κοινής δήλωσης των κ.κ. Βάσως Παπανδρέου και Ευαγγ. Βενιζέλου στην οποία σημειώνεται πως ο πίνακας που παρουσίασε ο κ. Καραμανλής «περιέχει ανακριβή στοιχεία, κάνει λανθασμένες εκτιμήσεις και τελικά δημιουργεί μια ψευδή συνολική εντύπωση για την πορεία των έργων». Ενώ αμέσως μετά, υπογραμμίζεται ότι ο πίνακας «δεν έχει υιοθετηθεί ούτε παρουσιαστεί από τη διοίκηση της Οργανωτικής Επιτροπής στις επαφές της με την κυβέρνηση». Νωρίτερα, ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες είχε υποπέσει σε σειρά αντιφάσεων καθώς αρχικά υποστήριξε ότι ο πίνακας δεν υπάρχει, στη συνέχεια ότι κατασκευάσθηκε «για να κάνει παιχνίδι ο κ. Καραμανλής» και τέλος ότι οι συγγραφείς του «είναι βαθιά άσχετοι».

Από την πλευρά του, και απαντώντας στους δύο υπουργούς ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει το πολιτικό θάρρος να παραδεχθεί τα τεράστια λάθη που έχει διαπράξει και συνεχίζει να διαπράττει», και την κάλεσε να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό που ανησυχεί όταν βλέπει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες μετατρέπονται «από μεγάλη ευκαιρία σε πηγή εθνικού άγχους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT