Καθολική καταδίκη και κατακραυγή από τον πολιτικό κόσμο για τη φιέστα Ερντογάν

Καθολική καταδίκη και κατακραυγή από τον πολιτικό κόσμο για τη φιέστα Ερντογάν

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Την κατακραυγή του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας προκάλεσε η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, έπειτα από 86 συναπτά χρόνια λειτουργίας της ως μουσείου. Ο πρωθυπουργός με ένα συναισθηματικά φορτισμένο μήνυμα, ενταγμένο στο ευρύτερο μήνυμά του για την επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, σχολίασε πως «τα όσα συμβαίνουν, αυτή την ημέρα, (σ.σ. χθες) στην Κωνσταντινούπολη, δεν είναι εκδήλωση ισχύος αλλά απόδειξη αδυναμίας», προσθέτοντας πως «δεν έχουν ασφαλώς τη δύναμη να σκιάσουν την ακτινοβολία ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς», αλλά «κηλιδώνουν αξίες οικουμενικές, γι’ αυτό και απαιτούν καταδίκη οικουμενική». Ο Κυρ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως «ειδικά για εμάς τους Ελληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους η Αγία Σοφία είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ στις ψυχές μας. Εκεί χτυπάει η καρδιά μας, μετατρέποντας τη θλίψη σε δύναμη, ψυχραιμία και ενότητα».

Ανάρτηση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έκανε ο Αλ. Τσίπρας, ενθυμούμενος πως πριν από ενάμιση χρόνο είχε επισκεφθεί το μουσείο «ως ο πρώτος εν ενεργεία Ελληνας πρωθυπουργός». Ο κ. Τσίπρας σημειώνει πως «η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος, ανήμερα την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, σηματοδοτεί άλλο ένα βήμα απομάκρυνσης της Τουρκίας από τις οικουμενικές αξίες που αποτελούν τη βάση για ειρήνη και αμοιβαίο σεβασμό στην περιοχή μας, ενώ υπονομεύει ουσιαστικά το διαθρησκευτικό διάλογο», καταλήγοντας πως «καμία μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, όμως, δεν μπορεί να παραχαράξει ή να παραγράψει την ιστορία και τον οικουμενικό συμβολισμό της». Νωρίτερα ο κ. Χαρίτσης, εκπρόσωπος του κόμματος, έκανε λόγο για μία τελετή «με χαρακτηριστικά επικοινωνιακού σόου που διοργανώθηκε ανήμερα την επέτειο της Συνθήκης της Λωζάννης» και η οποία σε συνδυασμό με την τουρκική επιθετικότητα στη Μεσόγειο συνιστά «εθνικιστική πρόκληση με βαθιά στοιχεία αυταρχισμού». Ο Π. Χρηστίδης, εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, χαρακτήρισε τη χθεσινή «μαύρη ημέρα για τον παγκόσμιο πολιτισμό», τονίζοντας (Mega) ότι η πράξη αυτή πρέπει να προβληματίσει όλους αυτούς που εξακολουθούν να κάνουν business με τον κ. Ερντoγάν και κάλεσε την Ε.Ε. να αποφασίσει αν θα πρέπει κάποια στιγμή να προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν τα Κομμουνιστικά Κόμματα Ελλάδος και Τουρκίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «η απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να προχωρήσει στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κινείται στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των θρησκευτικών ζητημάτων για τον φανατισμό και τη διαίρεση των λαών, ενώ επίσης αποτελεί επίθεση εναντίον των κοσμικών δυνάμεων στην Τουρκία». Ο Κυρ. Βελόπουλος, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ζήτησε ενός λεπτού σιγή «γιατί η Αγία Σοφία είναι σύμβολο της Ορθοδοξίας». Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Ελληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς. «Ως Ελληνας, αισθάνομαι πικραμένος και θυμωμένος. Είναι μία δύσκολη ημέρα και είμαι σίγουρος ότι δεν τη νιώθω μόνο εγώ έτσι», ανέφερε.