Το δύσκολο καλοκαίρι του Αλέξη Τσίπρα

Το δύσκολο καλοκαίρι του Αλέξη Τσίπρα

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από την πανδημία θα στοιχημάτιζαν πως το δυσκολότερο καλοκαίρι για το κόμμα ήταν το περυσινό. Η εκλογική ήττα, έστω και με ποσοστό 31,5%, που ήρθε μετά μια συνεχή ανοδική πορεία από τον Μάιο του 2012, τάραξε τα θεμέλια της Κουμουνδούρου. Τα φετινά μπάνια του λαού, όμως, φαίνεται πως έχουν στριμώξει έτι περαιτέρω τον Αλέξη Τσίπρα που αναζητεί διέξοδο από μια πιεστική ατζέντα που αφορά και στενούς του συνεργάτες: από το «πόθεν έσχες» του Δημήτρη Παπαδημούλη, μέχρι τις υποθέσεις Μιωνή και Καλογρίτσα που εμπλέκουν τον Νίκο Παππά. Κερασάκι στην τούρτα ήταν η αποκάλυψη της «Κ» για τις απειλές κατά του επικεφαλής των ερευνών στο Μάτι που έβαλε στο κάδρο και την Ολγα Γεροβασίλη. Οι συζητήσεις στο κόμμα φούντωσαν την εβδομάδα που πέρασε με την πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη όμως, ακολουθώντας το «δόγμα Βούτση», να μη μένει με σταυρωμένα χέρια, αλλά να προχωρά σε νομικές ενέργειες που κάλυψαν τους συντρόφους της.

Ολοι στην αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνούν πως προσωπικά ο πρωθυπουργός έχει ενορχηστρώσει μια οργανωμένη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ γκριζάροντας τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησής του. Αυτός είναι και ο λόγος που το τετ α τετ Μητσοτάκη – Τσίπρα έγινε σε βαρύ κλίμα και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ήταν το πιο δύσκολο που είχαν οι δυο τους. Πέρα από το τοξικό κλίμα που, όπως υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκαλεί η σκανδαλολογία, ο κ. Τσίπρας φέρεται να εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με όσα έχουν διαρρεύσει στον Τύπο από την έκθεση Πισσαρίδη, ενώ θεωρείται σίγουρο πως μετά το συγκεκριμένο ραντεβού θα επιχειρήσει να κάνει ακόμα πιο σαφές ότι η κριτική του θα επικεντρωθεί σε πολιτικά και οικονομικά ζητήματα.

Οι «πονοκέφαλοι»

Πώς κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει το δίκιο του για ένα πραγματικό σκάνδαλο, όπως η Novartis, δεν χρειάζεται να το ψάξουν πολύ στην Κουμουνδούρου. Αρκετά στελέχη είχαν χτυπήσει καμπανάκι για το πού μπορεί να οδηγήσουν το κόμμα η σκανδαλολογία και η μη τεκμηριωμένη στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων. Το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει τώρα ο Αλ. Τσίπρας, μετά και τη διαφαινόμενη παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο, είναι η γιγάντωση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, στο οποίο θεωρούν ότι στοχεύει η Ν.Δ. Οι σκληροί της γαλάζιας παράταξης έχουν βγει μπροστά και τα νούμερα έχουν κολλήσει λίγο πάνω από το 20%. Οι δημοσκόποι του κόμματος ψάχνουν να βρουν κατ’ αρχάς πού είναι το υπόλοιπο 10% που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα χρόνο πριν.

Στην Κουμουνδούρου αυτό το καλοκαίρι αναζητείται και η ισορροπία ανάμεσα στη θεσμική αντιπολίτευση που επιθυμεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας και στις κινηματικές αντιδράσεις που έρχονται. Το φθινόπωρο εκτιμούν πως ο κόσμος θα φέρει στο προσκήνιο την ατζέντα της οικονομίας και των εργασιακών. Μια μερίδα προεδρικών στελεχών υποστηρίζει πως οι κινητοποιήσεις δεν θα πρέπει να παραπέμπουν στο 2015, ενώ οι πιο σκληροπυρηνικοί βλέπουν μέσα από αυτή την άποψη τον κίνδυνο το κόμμα να χάσει το ραντεβού με την κοινωνία. Στελέχη από την αριστερή πτέρυγα, που μίλησαν στην «Κ», παραδέχθηκαν πως πολλές από τις συγκεντρώσεις – εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται είναι αναιμικές και παρά το γεγονός πως, μικρομεσαίοι επαγγελματίες και εργαζόμενοι βλέπουν πολλά κενά στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να «αποταμιεύσει» αυτή τη δυσαρέσκεια.

Στους «πονοκεφάλους» του Αλέξη Τσίπρα είναι και ο μετασχηματισμός που «πάγωσε» εξαιτίας της πανδημίας. Το περιβάλλον δεν βοηθά, όμως στην αξιωματική αντιπολίτευση καλούνται πολύ σύντομα να κάνουν περισσότερο θόρυβο με τις προγραμματικές τους θέσεις, ενόψει της ΔΕΘ, παρά με τις εσωκομματικές διαφωνίες για τον τρόπο που θα πραγματοποιηθούν οι αλλαγές.

Το τρίπτυχο της μαζικοποίησης, με το άνοιγμα στον χώρο του κέντρου και την ταυτόχρονη διατήρηση των ριζοσπαστικών χαρακτηριστικών, έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολο. Θα πρέπει κάτι να θυσιαστεί στην πορεία; Η αναδιάταξη του στελεχιακού δυναμικού είναι κατά πολλούς ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει ο πρόεδρος για να δώσει ένα πρώτο καλό σήμα επανεκκίνησης και να ταρακουνήσει όσους έχουν επαναπαυθεί. Ο ανασχηματισμός των τομεαρχών αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ κάποιοι ήδη δυσανασχετούν που έχει καθυστερήσει. Κομματικά μέλη εκτιμούν πως μόνο πρόσωπα άφθαρτα, επαγγελματικά καταξιωμένα, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις θα μετατρέψουν τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ σε παράλληλη ανανέωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή