ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάλογοι στο Μάτι: Οι αποκαλύψεις της «Κ» έφεραν μπαράζ νέων ερευνών

Διάλογοι στο Μάτι: Οι αποκαλύψεις της «Κ» έφεραν μπαράζ  νέων ερευνών

Γενικευμένες δικαστικές έρευνες δρομολόγησαν οι αποκαλύψεις για πρακτικές μαφίας, εκβιασμών και απειλών που ασκήθηκαν στον πραγματογνώμονα για να συγκαλύψει τους υπευθύνους για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Η αποκάλυψη της «Καθημερινής» της περασμένης Κυριακής (19/7), που επιβεβαιώθηκε πλήρως από τις αλλεπάλληλες καταθέσεις που έχει δώσει ήδη στη Δικαιοσύνη ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Δημήτρης Λιότσιος, προκάλεσαν οργή στην κοινή γνώμη, πολιτική θύελλα και αντιδράσεις για τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν από τον τότε αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος για να συγκαλυφθεί η υπόθεση στο Μάτι.

Το ηχητικό ντοκουμέντο, όπου ακούγεται ο ίδιος ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος, με αγοραίο ύφος και φρασεολογία μαφιόζων, να απειλεί και να εκβιάζει τον πραγματογνώμονα, δρομολόγησε άμεση εισαγγελική παρέμβαση. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ευάγγελος Ιωαννίδης παρενέβη την επομένη της δημοσιογραφικής αποκάλυψης διατάσσοντας έρευνα για τις απειλές, τους εκβιασμούς και το όργιο εκφοβισμών που δέχθηκε ο πραγματογνώμονας. Η έρευνα ήδη ανατέθηκε σε εισαγγελέα, ενώ παράλληλα ο Δημήτρης Λιότσιος προσέφυγε –και αυτός– στη Δικαιοσύνη με μήνυση, επαναλαμβάνοντας με λεπτομέρειες όσα ανατριχιαστικά είχε περιγράψει από τον περασμένο Μάρτιο στον ανακριτή που χειρίζεται τον φάκελο με τους υπευθύνους για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Το όργιο των εκβιασμών είχε φθάσει στο σημείο, όπως έχει καταγγείλει από καιρό στη Δικαιοσύνη ο Δημήτρης Λιότσιος, σε ευθείες απειλές κατά της ζωής του, καθώς σημειώθηκε δολιοφθορά στη μηχανή του, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής εκφράζει φόβους για τη ζωή του και όταν έχει περάσει καιρός από τότε που παρέδωσε το πόρισμά του για τη φονική πυρκαγιά. Καταθέτοντας φέτος την άνοιξη (μέσα Μαρτίου) στον ανακριτή, ο Δημήτρης Λιότσιος εκφράζει –και πάλι– φόβους για τη ζωή του.

Η δημοσιοποίηση παρακρατικών και μαφιόζικων πρακτικών από υψηλόβαθμο στέλεχος νευραλγικής κρατικής υπηρεσίας όπως η Πυροσβεστική έχει προκαλέσει, εκτός από αποτροπιασμό, σοβαρούς προβληματισμούς για θεσμικό εκτροχιασμό κρίσιμων υπηρεσιών της κρατικής μηχανής, που, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, οι παθογένειες αυτές διογκώθηκαν και απέκτησαν μορφή εξωθεσμικών καρκινωμάτων.

Τα «παιχνίδια»

Πέραν των εκβιαστικών απειλών που διατύπωνε ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής για να συγκαλυφθούν οι υπεύθυνοι για τη φονική πυρκαγιά με τους 102 νεκρούς, αποτροπιασμό στην κοινή γνώμη έχει προκαλέσει η αναφορά του σε «παιχνίδια» με τις φωτιές και σε μαφιόζικες επαγγελματικές εξοντώσεις υψηλόβαθμων αξιωματικών.

Ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, στην προσπάθειά του να εκφοβίσει τον πραγματογνώμονα για το Μάτι, του αναφέρει ποια τύχη είχε άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της Πυροσβεστικής, όταν, όπως αναφέρει, αφέθηκε χωρίς εναέρια μέσα στις φωτιές στα Κύθηρα και στη Μάνη το 2017, με αποτέλεσμα να εκτεθεί και τελικά να εκπαραθυρωθεί από την υπηρεσία.

«Ετσι γίνονται τα παιχνίδια. Ετσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με τον Καπέλιο (σ.σ.: πρώην αρχηγός του Π.Σ.) και τον Βασιλειάδη (σ.σ.: πρώην υπαρχηγός Επιχειρήσεων). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη, τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά… Ετσι παίζεται το παιχνίδι». Αυτά λέει επί λέξει ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος έφθασε στο σημείο να επικαλείται άνωθεν εντολές, αφήνοντας υπαινιγμούς κατά της τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ολγας Γεροβασίλη.

Η διάψευση της Γεροβασίλη

Η τέως υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη στις πιέσεις, αλλά, άγνωστο με ποια λογική, στράφηκε κατά της «Καθημερινής», που δεν έπραξε παρά το δημοσιογραφικό καθήκον της να αποκαλύψει τα ντοκουμέντα, τα οποία επιβεβαιώθηκαν πλήρως από τις καταθέσεις του Δημήτρη Λιότσιου στον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη ήδη από τον περασμένο Μάρτιο. Η «Κ» προφανώς δεν υιοθέτησε τις κατηγορίες κατά της κ. Γεροβασίλη.

Οι ανατριχιαστικές αναφορές του Βασίλη Ματθαιόπουλου για παιχνίδια με τις φωτιές προκάλεσαν άμεση αντίδραση της Δικαιοσύνης. Οι φάκελοι για τις φωτιές –καταστροφικές και οι δύο– σε Κύθηρα και Μάνη άνοιξαν πάλι προς διερεύνηση όλων των πτυχών των δύο αυτών υποθέσεων υπό το φως των αποκαλύψεων και των νέων δεδομένων.

Οι εισαγγελίες σε Πειραιά και Γύθειο, που έχουν την αντίστοιχη αρμοδιότητα, ήδη ξεκίνησαν έρευνες για τις συνθήκες και τα αίτια αυτών των πυρκαγιών, ενώ όλοι απεύχονται να επιβεβαιωθούν οι αναφορές Ματθαιόπουλου για παιχνίδια με τις φωτιές, που δημιουργούν μείζονος σημασίας θέματα για τη λειτουργία νευραλγικών υπηρεσιών του κράτους.

Πάντως, οι γενικευμένες έρευνες που δρομολόγησε η Δικαιοσύνη μετά τις αποκαλύψεις μεγιστοποιούν την υποχρέωση των δικαστικών αρχών να φέρουν εις πέρας τις έρευνες και να αναδειχθεί τι πραγματικά συνέβη όσον αφορά τόσο τις καταγγελίες συγκάλυψης για το Μάτι όσο και τις αναφορές Ματθαιόπουλου για τις φωτιές σε Κύθηρα και Μάνη.

Μια εξαιρετικά σοβαρή πτυχή   Mέσα σε αυτή τη ζοφερή και δυσώδη ατμόσφαιρα, ευοίωνο είναι το γεγονός ότι ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής που τα καταγγέλλει και υπέστη και τις πιέσεις στάθηκε τελικά όρθιος. Παρέδωσε πόρισμα για την πυρκαγιά στο Μάτι, απέδωσε ευθύνες και διευκόλυνε τη Δικαιοσύνη, στον βαθμό που μπορούσε, να απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος των υπευθύνων για την τραγωδία με την εκατόμβη νεκρών και την τεράστια καταστροφή σε περιουσίες και φυσικό περιβάλλον. Από τις καταθέσεις του αξιωματικού – πραγματογνώμονα αναδεικνύεται, όμως, και μια ακόμη εξαιρετικά σοβαρή πτυχή της υπόθεσης: οι προσπάθειες που έγιναν από την τότε γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, η οποία επιχείρησε να απαξιώσει το πόρισμα του πραγματογνώμονα και επιπλέον να καθυστερήσει την παράδοσή του, επιμένοντας μέσω της τότε εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου ότι έπρεπε να προηγηθεί το δικό της, που τελικά δεν έλεγε και τίποτα… Αντιθέτως, ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος, όπως μαρτυρεί κατ’ επανάληψη στις καταθέσεις του ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής, τον στήριξε, του στάθηκε, ζήτησε να κάνει μόνον το καθήκον του με στόχο, όπως του είχε πει, «την αποκάλυψη της αλήθειας και τη δικαίωση της μνήμης των νεκρών». Οσον αφορά την ουσία των ερευνών για τους υπευθύνους στο Μάτι, ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης ολοκλήρωσε την έρευνα και τους έχει καλέσει σε απολογία, με πρώτο τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη.