ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική Navtex: Ενδείξεις αποκλιμάκωσης – Σε επιφυλακή μέχρι τις 2 Αυγούστου

Τουρκική Navtex: Ενδείξεις αποκλιμάκωσης – Σε επιφυλακή μέχρι τις 2 Αυγούστου

Εικόνα αποκλιμάκωσης της έντασης καταγράφεται της τελευταίες ώρες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για επιστροφή μονάδων του Τουρκικού Ναυτικού στις βάσεις τους.

Αυτή η κίνηση αξιολογείται από την ελληνική πλευρά, η οποία -ωστόσο- παραμένει σε επιφυλακή, την ώρα που η επίμαχη τουρκική Νavtex (NAVTEX 977/20) για έρευνες νότια και ανατολικά του Καστελλόριζου παραμένει εν ισχύ έως και τις 2 Αυγούστου.

Στο μεταξύ, σύγχυση προκλήθηκε προς στιγμή χθες όταν η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσε με tweet ότι η Τουρκία με το Oruc Reis τελικά ξεκίνησε σεισμικές έρευνες ασκώντας «τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της». Ωστόσο, μετά από λίγη ώρα το tweet αναιρέθηκε και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε με νέο, στο οποίο αναφέρεται απλώς ότι το ερευνητικό πλοίο ανήγγειλε τις σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο την 21η Ιουλίου. Αξίζει να σημειωθεί πως το Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στον κόλπο της Αττάλειας.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νέες απειλές, σημειώνοντας πως «δεν επιτρέπουμε σε κανένα να απλώσει χέρι στα συμφέροντά μας και το δίκαιό μας».

«Εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα στο έδαφος στην θάλασσα στους φυσικούς του πόρους κανενός. Όμως, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να απλώσει χέρι, στα δικά μας συμφέροντα και δικαιώματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Προειδοποιούμε ανοιχτά όλους όσους μιλούν και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν αρμόζει με την πολιτική, την διπλωματία, την καλή πρόθεση και την λογική: Αν λάβετε το τίμημα που έχουμε πληρώσει, ορίστε, βγείτε στο πεδίο. Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με την Yeni Safak.

Διαβάστε ακόμη

Ερντογάν: «Η βγείτε στο πεδίο και πληρώστε το τίμημα ή ξεκινήστε διαπραγματεύσεις»

ΥΠΕΞ για Τουρκία: Παραληρήματα φανατισμού

Le Figaro: Το «τέλος» για την κοσμική Τουρκία του Κεμάλ Ατατούρκ