Δεν θα μπορούσε να χωρέσει οποιαδήποτε υποχωρητικότητα όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την κυριαρχία της, κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Σε συνέντευξή του στο «MEGA», ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι αυτό είναι ένα θέμα απολύτως δεδομένο επί τη βάσει του Συντάγματος της χώρας και πως το λέει με τον πρέποντα τόνο για να μην εκληφθεί ως απειλή κατ' οιουδήποτε. «Είναι υποχρέωσή μας» διαμήνυσε με σαφήνεια.
Ερωτηθείς αν μπορούμε να μιλήσουμε για αποκλιμάκωση, ο κ. Δένδιας είπε ότι «βλέπουμε από την τουρκική πλευρά μια σταδιακή αποκλιμάκωση με την επιστροφή, όπως μας πληροφορεί το υπουργείο Άμυνας, των τουρκικών σκαφών στα λιμάνια και στους ναυστάθμους της», τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλη αυτή η ένταση η οποία είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες ημέρες, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Σκιαγραφώντας τη σημερινή Τουρκία, είπε ότι «έχει σταδιακά υιοθετήσει μια λογική που αποκλίνει από τη λογική των χωρών οι οποίες ενεργούν επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό είναι ιδιαίτερα βλαπτικό και για την ίδια την Τουρκία.
Σε ερώτηση για την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι δεν είναι μυστική. «Είναι φανερό ότι όλες οι ανακοινώσεις ενός συγκεκριμένου επιπέδου, διπλωματών σε αυτή την περίπτωση, δεν ανακοινώνονται κατά ανάγκη. Αυτό δεν συνιστά μυστικότητα. Συνιστά αναγκαία προϋπόθεση ώστε η κάθε μία πλευρά να μπορεί να συζητήσει ελεύθερα πέρα από το βάρος που δίνουν οι φακοί της δημοσιότητας» διευκρίνισε.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της Αγίας Σοφιάς, εξήγγειλε ότι μαζί με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα ανακοινώσουν μια σειρά ενεργειών προσεχώς πολύ συγκεκριμένων για να διατηρηθεί η προστασία του μνημείου στην επικαιρότητα. Επίσης, υπογράμμισε εκ νέου ότι η Αγία Σοφία δεν είναι και δεν θα πρέπει να καταστεί ελληνοτουρκική διαφορά. Η προστασία της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές ζήτημα, επισήμανε.
Κληθείς να απαντήσει για τις κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους και έχει δοθεί εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζεπ Μπορέλ, με τον οποίο είχε νωρίτερα τηλεφωνική συνομιλία, να προετοιμαστεί κατάλογο κυρώσεων. Εστιάζοντας περαιτέρω στον κατάλογο των κυρώσεων που έχει ζητήσει η χώρα μας, είπε πως θα αφορούν σημαντικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας. Αφού προσέθεσε ότι η Ελλάδα δεν θέλει μια φτωχή και αποκλεισμένη Τουρκία, ανέφερε ότι θα πρέπει η ΕΕ να έχει έτοιμο ένα οπλοστάσιο το οποίο να δείχνει στην Τουρκία ποιο είναι το δικό της συμφέρον.
Σε ό,τι αφορά το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο κ. Δένδιας είπε πως είναι για την Ελλάδα παντελώς ανύπαρκτο και επανέλαβε τον χαρακτηρισμό του ότι αποτελεί «βιασμό της κοινής λογικής». Υπογράμμισε επίσης πως δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα εξαιτίας του εγγενούς παραλογισμού και της παρανομίας του.
Στον αντίποδα ανέφερε πως η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την Αίγυπτο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και ότι θα είναι μια πραγματική συμφωνία που πραγματικά θα επιφέρει έννομα αποτελέσματα. Ερωτηθείς πόσο κοντά είμαστε στη συμφωνία με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Έχουμε κάνει πρόοδο. Δεν είμαι έτοιμος να σας πω ότι είμαστε προ των θυρών».
Τέλος, απαντώντας αν θεωρεί το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη πολύ μακρινό ή πλησιάζει, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «δεν έχουμε καν αρχίσει να συζητάμε πραγματικά με την Τουρκία» και επισήμανε πως δεν ευθύνεται η Ελλάδα. «Πρέπει πρώτα η Τουρκία να αντιληφθεί ότι πρέπει να συζητάμε, να επιλύουμε τις διαφορές μας μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με συζητήσεις καταρχήν, και αν καταλήξουν οι συζητήσεις σε ενα αδιέξοδο, καμιά φορά αυτό είναι πιθανό λόγω των θέσεων των δύο πλευρών, να μπορέσουμε να παραπέμψουμε τα ζητήματα» προσδιόρισε συγκεκριμένα και ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ του διαλόγου επί των πραγματικών και όχι των φανταστικών διαφορών. Εξήγησε πως οι διαφορές της Ελλάδας με την Τουρκία είναι πολύ συγκεκριμένες, αφορούν την υφαλοκρηπίδα και την υπερκείμενη θαλάσσια ζώνη.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ