ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Πέτσας: Θετική ενέργεια η δήλωση Καλίν περί «παγώματος» ερευνών

Στ. Πέτσας: Θετική ενέργεια η δήλωση Καλίν περί «παγώματος» ερευνών

Έχουμε διαμηνύσει πως θέλουμε έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, χαρακτηρίζοντας θετική ενέργεια τη δήλωση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος νωρίτερα ανέφερε πως η Άγκυρα θα μπορούσε να διακόψει τις επιχειρήσεις έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο προσωρινά, εν αναμονή συνομιλιών με την Ελλάδα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας είπε ότι η αναφορά του εκπροσώπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δείχνει πως μία παράνομη -όπως την έχουμε χαρακτηρίσει- Navtex αποσύρεται».

Σημείωσε πάντως ότι οι διερευνητικές επαφές είχαν διακοπεί με απόφαση και ευθύνη της Τουρκίας και παρατήρησε ότι ζητήματα όπως η δραστηριότητα της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, αλλά και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, δημιουργούν προβλήματα. «Αν συνεχίσουν τέτοιες ενέργειες δεν υπάρχει υπόβαθρο για διάλογο» συμπλήρωσε.

Τόνισε επιπλέον ότι δεν ασκείται εξωτερική πολιτική με τρικ και επεσήμανε ότι δεν συμφέρει καμία πλευρά η ένταση.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, είπε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να τεθούν σε αναστολή οι επιχειρήσεις έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο, σαν εποικοδομητική προσέγγιση για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.

Στο μεταξύ, έντονο διπλωματικό παρασκήνιο συνοδεύει την προσπάθεια αποκλιμάκωσης που υπάρχει από το Σάββατο, όταν σταδιακά οι ευρισκόμενες σε πολεμική διάταξη μονάδες του τουρκικού ναυτικού άρχισαν να επιστρέφουν στις βάσεις, οδηγώντας, λίγο αργότερα, σε αποχώρηση και κάποιων μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού. Η κατάσταση παρέμεινε σταθερή και τη Δευτέρα, με το «Ορούτς Ρέις» να παραμένει στην Αττάλεια και τις Ενοπλες Δυνάμεις να είναι σε εγρήγορση.

Διαβάστε επίσης:

«Οχι» σε διάλογο υπό απειλή