Αρθρο Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Μαργαρίτη Σχοινά στην «Κ»: Διαμορφώνουμε ένα ευρωπαϊκό μέλλον που χρωστάμε στους νέους Ευρωπαίους

Αρθρο Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Μαργαρίτη Σχοινά στην «Κ»: Διαμορφώνουμε ένα ευρωπαϊκό μέλλον που χρωστάμε στους νέους Ευρωπαίους

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται πάντοτε, αλλά στην Ευρώπη συνήθως αυτό συμβαίνει.

Ή τουλάχιστον συνέβαινε.

Μπροστά σε έναν ιό που έχει σαρώσει ανθρώπινες ζωές και μέσα βιοπορισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, η Ευρώπη δεν υπέκυψε σε παραδοσιακά ένστικτα, ούτε ξανάνοιξε τα μόλις επουλωμένα τραύματα που είχε δημιουργήσει η χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε πριν από μία δεκαετία. Αντιθέτως, επιλέξαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να επενδύσουμε σε ένα κοινό μέλλον.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορούμε να πούμε ότι η απόφαση την οποία έλαβαν την περασμένη εβδομάδα οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών να εγκρίνουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία ήταν όντως ιστορική.

Πρώτον, λόγω του ύψους των πόρων. Η Ευρώπη θα έχει στη διάθεσή της ένα μέσο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη όσων πλήττονται περισσότερο από αυτή την κρίση. Το μέσο αυτό, που ονομάζεται NextGenerationEU, θα επενδύσει σε μια ανάκαμψη που θα οικοδομήσει μια πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και πιο ανθεκτική Eνωση για τα παιδιά μας. Τα κονδύλια αυτά θα συμπληρωθούν από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την επόμενη επταετία, με αποτέλεσμα η συνολική δέσμη να ανέρχεται σε 1,8 τρισ. ευρώ.

Δεύτερον, η απόφαση αυτή είναι ιστορικής σημασίας και λόγω του τρόπου με τον οποίο θα την υλοποιήσει η Ευρώπη. Για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηριζόμενη από τα 27 κράτη-μέλη, θα χρησιμοποιήσει την ισχυρή πιστοληπτική της ικανότητα για να αντλήσει από τις κεφαλαιαγορές κεφάλαια για το πρόγραμμα NextGenerationEU.

Σε προηγούμενες κρίσεις, οι πλουσιότεροι επιβίωναν, ενώ οι πιο ευάλωτοι πλήρωναν βαρύ τίμημα. Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα πρέπει να είναι διαφορετικά. Αυτή τη φορά θα μπορέσουμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας μόνο αν βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων του προγράμματος NextGenerationEU θα διανεμηθεί στα κράτη-μέλη υπό μορφή επιχορηγήσεων για τη χρηματοδότηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων. Πρόκειται για ευρωπαϊκά χρήματα που θα στηρίξουν έργα και ανθρώπους από το Διδυμότειχο έως το Καστελλόριζο, δημιουργώντας θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο και ισχύ σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις θα είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε χώρας και θα συνάδουν με τους ευρύτερους ευρωπαϊκούς στόχους μας. Για κάποιες χώρες, τα κονδύλια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, με στόχο την τόνωση της παραγωγικότητας, ενώ σε κάποιες άλλες θα κατευθυνθούν περισσότερο προς την εκπαίδευση και την κατάρτιση, για να βοηθήσουν τους πολίτες να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται. Κάποιες χώρες θα επενδύσουν στη βελτίωση των ψηφιακών υποδομών και άλλες στις μεταφορικές συνδέσεις. Αλλά, το πιο σημαντικό, όλες οι χώρες θα συμβάλουν στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Το 30% του συνολικού ποσού του 1,8 τρισ. ευρώ θα διατεθεί αποκλειστικά για δαπάνες που σχετίζονται με το κλίμα, ενώ το νέο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ύψους 17,5 δισ. ευρώ, θα βοηθήσει τα άτομα και τις περιφέρειες που πρέπει να κάνουν μεγαλύτερα βήματα μετασχηματισμού από τους περισσότερους άλλους.

Ο τρίτος λόγος για τον οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη «ιστορική» είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αποπληρωθεί το εν λόγω ποσό. Για να αποφευχθεί η αποστολή πιο τσουχτερού λογαριασμού στα κράτη-μέλη στο μέλλον, η Ευρώπη θα πρέπει να αποπληρώσει τα σχετικά ποσά μέσω αυτού που μπορούμε να ονομάσουμε «νέοι ίδιοι πόροι».

Αυτοί οι νέοι ίδιοι πόροι θα περιλαμβάνουν την επιβολή μιας εισφοράς στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, τη θέσπιση ενός φόρου επί των μη ανακυκλούμενων πλαστικών υλών και την επιβολή τιμής άνθρακα στις εισαγωγές που προέρχονται από χώρες με χαμηλότερες κλιματικές φιλοδοξίες.

Ορισμένοι θα ρωτήσουν: Γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να αντλήσει ή να αποπληρώσει κεφάλαια από κοινού με μια άλλη χώρα που βρίσκεται σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων; Η απάντηση είναι απλή. Η ευημερία της Ευρώπης έγκειται στην ενότητά της, στην κοινότητά της και στην ενιαία αγορά της. Συνεπώς, για εμάς, η αλληλεγγύη προς τους άλλους εξυπηρετεί στην πραγματικότητα και το δικό μας συμφέρον και ένα ευρώ που επενδύεται σε μια χώρα είναι στην πραγματικότητα ένα ευρώ που επενδύεται για όλους.

Σκεφτείτε τι θα συμβεί στην τουριστική μας βιομηχανία αν άνθρωποι από όλη την Ευρώπη δεν έχουν πια την οικονομική δυνατότητα να έρθουν στη Χαλκιδική. Σκεφτείτε τι θα συμβεί στους κατασκευαστές μας αν δεν είναι σε θέση να λαμβάνουν τα εξαρτήματα που χρειάζονται από τους προμηθευτές τους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Σκεφτείτε πώς η κρίση επηρέασε όλους μας: έπληξε την ευημερία των πολιτών, τη φερεγγυότητα των επιχειρήσεων, τη λειτουργία της κοινωνίας και την υγεία κάθε ευρωπαϊκής οικονομίας. Και το κακό φαίνεται πως δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αναλάβουμε δράση επειγόντως, αποφασιστικά και συλλογικά. Και την περασμένη εβδομάδα, η Ευρώπη απέδειξε ότι μπόρεσε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Βεβαίως, ορισμένοι θα επισημάνουν τη μεγάλη διάρκεια και τις δυσκολίες της Συνόδου Κορυφής και θα εκλάβουν το γεγονός αυτό ως ένδειξη δισταγμού ή αδυναμίας. Εμείς το βλέπουμε ως κορυφαία απόδειξη της μοναδικής δύναμης της Ευρώπης.

Κάντε απλώς ένα βήμα πίσω και κοιτάξτε γύρω σας. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν θα μπορούσαν 27 διαφορετικές χώρες ούτε καν να συζητήσουν την από κοινού χρηματοδότηση της ανάκαμψης και του μέλλοντός τους. Εμείς το κάναμε μέσα σε ένα μακρύ Σαββατοκύριακο. Σ’ αυτή την πολύ εύθραυστη στιγμή της Ιστορίας, η Ευρώπη είναι ο καλύτερος τόπος στον οποίο μπορεί να βρίσκεται κανείς. Και τώρα πρέπει να τη διατηρήσουμε έτσι για όλους, συνεργαζόμενοι με τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια, για να δώσουμε στην ανάκαμψη σάρκα και οστά.

Η Ενωσή μας θα πρέπει πάντα να κρίνεται με βάση το τι μπορεί να προσφέρει για το μέλλον. Αυτό ακριβώς το όραμα ενός κοινού μέλλοντος μάς έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε κάθε τολμηρό βήμα στην Ιστορία μας: ενώσαμε την Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δημιουργήσαμε την κοινή μας αγορά και θεσπίσαμε το κοινό μας νόμισμα. Σήμερα, το ίδιο πρωτοποριακό όραμα είναι εκείνο που μας επιτρέπει να κάνουμε ένα ακόμη ιστορικό βήμα για την Ενωσή μας.

* Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

** Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή